4 symtom på en överaktiv blåsa
Att springa på toaletten i tid och otid eller att inte hinna fram till toaletten i tid är ett utbrett problem som många lider av i det tysta. Nästan var femte svensk över 40 år lider av så kallad överaktiv blåsa, det vill säga att man behöver gå på toaletten fastän blåsan inte är fylld. För många får detta stora konsekvenser för det dagliga livet och det är inte heller något man gärna pratar öppet om.
Det som händer i kroppen är att muskeln som sitter i urinblåsans vägg är onormalt aktiv. Ibland kan det bero på störningar i nervimpulserna mellan hjärnan och urinblåsa, som följd av operation eller sjukdom, ibland finns det ingen tydlig förklaring.
Orsaker till överaktiv blåsa
Blåsan kan inte slappna av och signalerar att du är kissnödig fastän man nyligen varit på toaletten. Detta leder till att man behöver springa oftare än normalt, även nattetid.
Det finns flera faktorer som påverkar blåsans funktion. Urinblåsan påverkas till exempel negativt om man springer på toaletten ofta eller ”för säkerhets skull”. Blåsan vänjer sig vid ett felaktigt beteende som i förlängningen minskar blåsans volym.
Även att dricka väldigt mycket gör att blåsan behöver tömmas oftare, liksom att vissa läkemedel som sömnmedel och vätskedrivande mediciner för högt blodtryck kan förvärra blåsbesvären.
Det finns en hel del hjälp att få för minska sina besvär. Att jobba med knipövningar kan stärka muskulaturen i bäckenbotten effektivt men även hjälpa att hitta kosttillskott som minskar aktiviteten i urinblåsan.
4 symtom på överaktiv blåsa
– Täta trängningar
– Täta toalettbesök, det vill säga minst åtta gånger per dygn
– Urinläckage när blåsan drar ihop sig plötsligt, kraftigt och utan förvarning
– Minst ett uppvaknande per natt på grund av att blåsan behöver tömmas
Av Ulrika Efthamre