3D-screening överlägset för att upptäcka bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste formen av cancer för kvinnor. Bara i Sverige drabbas 8 000 kvinnor årligen. Varje år genomgår mer än en halv miljon kvinnor i Sverige mammografiscreening för att underlätta tidig upptäckt av tumörer i bröstet. Det är inte alltid tumörerna upptäcks och det är den träffsäkerheten forskarlaget i Lund arbetar för att förbättra.
Forskarnas slutsatser, som publicerats i tidskriften ”Lancet Oncology”, bygger på en screeningstudie där 15 000 kvinnor deltagit mellan 2010 och 2015. Enligt resultaten är tredimensionell bildtagning av bröst, 3D-screening eller så kallad brösttomosyntes, effektivare för att upptäcka tumörer än den traditionella mammografiscreeningen.
Markant skillnad mellan metoderna
Och skillnaden är markant.
– Med brösttomosyntes hittades 34 procent fler cancertumörer jämfört med nuvarande standard, mammografiscreening, säger Sophia Zachrisson, docent vid Lunds universitet och röntgenläkare vid Skånes universitetssjukhus.
– Vi fick dock återkalla något fler kvinnor för extra undersökningar jämför med vanlig mammografi. Det vill säga vi fick fler falskt positiva fynd.
Skillanden mellan de olika formerna av screening är att vanlig mammografi återger all bröstvävnad i en enda bild. Brösttomosyntesen eller 3D-screening fungerar enligt samma princip som skiktröntgen. Det vill säga att flera röntgenbilder tas av bröstet i olika vinklar. 3D-screeningen ger mer bildinformation och ökar också chansen att upptäcka tumörer.
Metoden innebär också att stråldosen, under vissa förutsättningar, blir lägre.
Ska väga kostnader mot nyttan
Brösttomosyntes används redan vid utredning av misstänkt bröstcancer på bland annat Skånes universitetssjukhus. Nu ska forskargruppen göra en undersökning inför ett eventuellt storskaligt införande där kostnaderna vägs mot nyttan.
Ta kontroll över dina bröst - såhär upptäcker du cancer
Sophia Zackrisson är dock övertygad om att 3D-screening kommer att införas.
– Det är bara en fråga om när det sker och i vilken skala.
Även om effektiviteten är bättre med 3D finns det utmaningar i vägen för ett storskaligt införande. Bland annat brist på radiologer som kan granska det utökade bildmaterial 3D-screeningen för med sig. En lösning kan vara att delar av bildgranskningen automatiseras med hjälp av datorer. Det finns dock ännu ingen färdig programvara för detta men arbete pågår. Bland annat i Sophia Zackrissons forskargrupp.
Text: Henrik Högström