20 huskurer som håller dig frisk
Hosta?
1. Dämpa med choklad…
Har du en besvärlig hosta kan en bit mörk choklad hjälpa! Kakaobönan innehåller nämligen teobromin som har en hostdämpande effekt.
2. …honung…
Med honung och citron skapar du en huskur mot både hosta och täppt näsa. Skär en tvättad citron i två halvor, lägg ena halvan i en mugg och häll kokande vatten + 2 tsk honung över. Under tiden som honungen smälter och citronen mjuknar får du en lenande ånga som näsan kan ha glädje av, innan du sedan dricker dekokten för halsens skull.
3. …och lakrits!
En kopp te med 1 tsk torkad lakritsrot kan jaga bort hostan. Eller så tar du 1 tsk anisfrön i en mugg och låter det dra 10–20 minuter. Lakritsroten ger en söt smak men anis kan behöva smaksättas med lite honung.
Förkyld?
4. Koka upp 2 dl torkad timjan eller rikligt med färska blommande grenspetsar av timjan i 1 liter vatten. Låt blandningen dra i 10 minuter innan du silar bort örterna. Nu har du en stärkande infusion att hälla i badvattnet och njuta av.
Ont i bihålorna?
5. När bihålorna svullnar och blir täppta kan pepparrot lindra. Linda in två skivor pepparrot i tunt bomullstyg eller näsduk, lägg dig ner med en skiva på vardera sidan om näsan. Låt verka så länge det känns bra. Eftersom pepparrot är stark kan kuren upplevas ganska intensiv, ta då en liten paus.
6. Att andas in ånga från ett vattenbad med pepparmyntsolja kan också hjälpa till att öppna upp bihålorna. På köpet vidgas blodkärlen så att blodflöde och syretillförsel förbättras och en ev huvudvärk minskas.
Feber?
7. Med lindblomste hjälper du kroppens eget temperaturcentrum, hypotalamus, att bättre kontrollera temperaturen. Teet underlättar också svettningen genom att öppna upp dina blodkärl och löser upp slem i luftrören.
8. Blir du sugen på morötter, äpple och vindruvor när du har feber är det bara bra, eftersom de alla anses ha en febernedsättande effekt.
Halsont?
9. Pressa en vitlök i varmt vatten och gurgla med lösningen två ggr/dag i tre dagar. Är du orolig för doften kan du lösa upp 1/2 msk salt i två dl varmt vatten och gurgla med var tredje timme så länge behovet finns.
10. Varmt te känns alltid skönt i en sårig hals. Koka upp 2–3 dl vatten och lägg i 1 msk färsk ingefära. Låt det dra i 10 minuter och drick närhelst halsen behöver det.
11. Du kan också lindra med varm mjölk som kryddats med malen kanel och en nypa cayennepeppar!
Öroninflammation?
12. Blanda 2 klyftor vitlök med 1 msk torkade blad av kungsljusblomma i 0,5 dl olivolja. Värm blandningen i en kastrull utan att det kokar upp. Låt blandningen kallna, sila och häll upp på en droppflaska och förvara i kylskåp. Blandningen håller i ett år och tas på kvällen i det värkande örat, några droppar räcker.
13. En annan, mer välkänd, klassiker vid öroninflammation är att sova med en halv lök lindad mot örat under natten.
Täppt näsa?
14. Fyll en balja med hett vatten, droppa i lite eukalyptusolja eller lägg i några starka halstabletter, och sätt dig över baljan med en handduk hängande över huvudet och andas in de välgörande ångorna.
14. Förena nytta med nöje när du använder lök i matlagningen och andas i lökångorna när du hackar eller river.
16. Lös upp ett par tsk salt i några dl hett vatten. När blandningen svalnat kan du dra in den i näsan för att rensa upp näsa och luftvägar.
Eksem och klåda?
17. På vintern kan en redan torr hud få problem, då ska du fylla en ren och torr strumpa med havre och försluta den med ett gummiband. Lägg strumpan i ett hett bad – och kliv sedan själv i. Huden tackar dig!
Migrän?
18. Te på färsk rosmarin kan hjälpa mot migrän: Koka upp rosmarin i vatten och låt det sjuda i fem minuter på svag värme. Sila och drick det varmt!
Illamående?
19. Ingefära är bra vid illamående. Lägg riven ingefära i kokande vatten och låt det stå och dra en stund. Häll av det mesta av vattnet och frys in röran i iskubsformar. Sedan är det bara att ta fram en isbit och suga på när du är illamående!
Magsjuka?
20. Har du någon i din närhet som är magsjuk kan du skydda dig med vitpeppar. Ät hela vitpepparkorn, minst 10 st, 3–4 ggr per dag, så håller du borta magsjukan.
Foto: Shutterstock
Läs också:
Ät dig friskare – 12 smarta råd
Skydda dig mot barnbarnsbacillerna
Så skyddar du dig mot vinterkräksjukan