17 livsmedel som gör dig piggare
1. Avokado – liten & kärnfull
Med sin fräscha, neutrala smak och krämiga konsistens passar avokado till det mesta. Suverän i såser, smoothies och på smörgås, i soppor och glass. Blodsockret och kolesterolet hålls i schack och inflammationer motas i grind. Enda nackdelen menar bantningsskolor som t ex Viktväktarna – är att avokado (liksom nötter) innehåller massor av fett, om än bra fetter.
Se också: 5 tips till dig som har svårt att sova
2. Banan – bäst i klassen!
De flesta svenskar lägger bananer i kundvagnen varje gång de handlar. Fullt förståeligt eftersom banan är ett oslagbart livsmedel på så många plan. De smakar gott, mättar bra, ger massor av energi blixtsnabbt och ligger dessutom väl förpackad i sitt skal.
Tips!
Sötsugen? Gör en milkshake! Mixa en mogen banan med ett glas kall mjölk – vips slipper du gå till kiosken!
3. Blåbär – björnens bästis
Med blåbär i magen sussar björnarna sött hela vintern, boostade med energi från skogens mest hälsosamma bär. Njut de mörkblå godingarna i filmjölk, smoothies, paj och glass.
4. Brysselkål – fulla med fibrer
De kanske inte doftar så gott under kokningen – men det glömmer man direkt man satt gaffeln i dem! Ett gott tips till lunchen eller söndagssteken är att koka dem al dente och slunga dem med smör, flingsalt och granatäppelkärnor.
5. Kakao – romantisk humörhöjare
Bland det nyttigaste som finns är choklad, men då ska den vara så mörk som möjligt. Vit choklad är egentligen inte choklad eftersom den innehåller fett och socker. Redan de gamla aztekerna visste att kakao påverkar hjärnan och lockar fram kärleken inom oss.
6. Clementin – vinterns favorit
Så här års är den som godast – slår till och med pepparkakorna som njutningsmedel. Kostar inte mycket och kryllar av C-vitaminer och fibrer. Så skala på med gott samvete!
7. Havtorn – härligt surt!
Känsligt litet bär som kan odlas hemma i täppan långt upp i Norrland – grenarna är taggiga och bären superkänsliga för stötar – men oj vilken kraft och energi de ger. Strössla torkade havtorn över filen och hela kroppen får en rejäl dos C-vitamin.
8. Honung – bästa sockerkällan
Sött som socker men fullproppad med alla möjliga nyttigheter som vi människor njuter av lika mycket som bina – för det är ju deras mat. Med en sked dunderhonung i magen dämpas både förkylningen och sötsuget – vips höjs energin och man blir flitig som ett bi.
9. Ingefära – hatar förkylning!
Asiaterna har vetat det i tusentals år. Vi i västerlandet har nyligen insett ingefärans magi som smaksättare och naturläkemedel. Med färskriven ingefära i en kopp med hett vatten drar förkylningen sin kos.
10. Jordgubbar – hjärtegoda!
Förr fick vi njuta av dem ett par månader om året. Nu finns de att köpa året runt både färska och frysta. En riktig naturpralin är att doppa färska jordgubbar i smält choklad. Finns det någon som tackar nej till det?
11. Kokos – rookie på fettfronten
En trendkomet det senaste året är den gamla hederliga kokosnöten, mycket tack vare LCHF-fantasterna som dricker sitt te med kokosolja i. I nöten finns kokosmjölk som blandad med quinoa blir till en mättande och trendig pudding – eller blandat med magvänliga bakterier till en mild och len kokosyoghurt.
12. Mandel – magiskt mästerverk
När blodsockret dippar framemot eftermiddagen – fram med en näve mandlar och vips har du fått i dig energi som varar i flera timmar. Ät dem naturella en och en, drick dem som mjölk, laga mat, baka och smörj in hud, händer och fötter. Eller varför inte plantera ett mandelträd i trädgården om du bor i zon 1 – vackrare än ett ljusrosa mandelträd på våren kan det inte bli.
13. Morot – mycket hälsa för pengarna
Kökets stöttepelare nummer 1 – söt och näringsrik med massor av nyttigheter som i lagom mängd ger huden fin, solbrun färg. Morötter är toppen i allt från soppa och grytor till kakor och desserter. En höjdare är smör, vitlök och persilja på lättkokta morotsslantar. Annars är en präktig morotskaka med krämig citronglasyr svårslagen.
14. Ostron – havets pärla
Havets lyxigaste skaldjur har i höst seglat upp från sin vanliga plats som klassisk favorit till trendkomet i Hollywood. Plötsligt vill alla kändisar äta råa ostron till frukost, lunch och middag. Och ostronfiskarna i Grebbestad och Normandie är hetast i världen!
15. Rödbeta – energi från rot till blast
Det snackas om färskpressad rödbetsjuice alltsomoftast – annars går det lika bra med en bit smält getost på den kokta rödbetan. Massor av fibrer som håller magen igång samtidigt som sockerhalten tillför viktig energi.
16. Tomat – älskad året runt
Svenskarnas älskling i varukorgen tillsammans med bananen. Vackra på kvist som stilleben i köket, ljuvliga på leverpastejsmörgåsen, i pastan och köttfärssåsen. Odlas stolt i kruka på terrassen men när hösten kommer har många inte hunnit mogna – vilken tur att man då kan sno dem från frosten och ta in dem gröna.
17. Ägg – allt som behövs!
9 av 10 svenskar tycker att ägg är ett bra livsmedel. Kvinnor gillar kokt ägg mest, medan män föredrar sitt ägg stekt. Men hur man äter det spelar egentligen ingen roll – man får i sig samma härliga proteindos ändå. Sympatiskt är att ekologiska ägg köps av allt fler trots det dubbla priset. Om det behövs en tupp för att det ska bli ägg? Nix!
Av Stina Hedlund