12 matvaror som skyddar ditt hjärta
Visste du att varannan svensk dör i hjärt-kärlsjukdom? Genom att ändra våra kostvanor kan 8 av 10 skyddas från att insjukna, visar forskning från Karolinska institutet.
Här är 12 matvaror som kan rädda ditt hjärta:
1. Lax
Stärkande supermat! Rik på omega-3-fettsyror som bidrar till jämnare hjärtrytm och sänker blodtrycket. Även nivåerna av blodfetter sänks och eventuella inflammationer bromsas. Läs om vilken lax som är bäst för dig här.
2. Tonfisk
Ett alternativ till lax, som också innehåller rikligt med omega-3. Vit tonfisk har det högsta innehållet. Välj tonfisk i vatten, inte olja, för hjärtats skull. Andra alternativ är makrill, sill, sardiner och ansjovis.
3. Olivolja
Hälsosamt fett gjort av krossade oliver. Flödar av antioxidanter som skyddar dina blodkärl. Prova också linfröolja och ta del av linfröets hjärtstärkande fibrer, antioxidanter och fettsyror.
4. Nötter
En handfull valnötter eller mandlar per dag kan sänka det onda LDL-kolesterolet. Valnötter kan dessutom skydda mot inflammation i hjärtats blodkärl.
5. Bönor
Svarta bönor är fullspäckade med folsyra, antioxidanter och magnesium som sänker blodtrycket. Bönornas fibrer hjälper till att kontrollera både kolesterol och blodsocker. Skölj konserverade bönor först för att få bort extra salt. Här hittar du en stor bönguide.
6. Sötpotatis
Vill du stärka ditt hjärta med A-vitamin, fibrer, antioxidanter och lykopen ska du välja sötpotatis i stället för vanlig potatis. Krydda med kanel för att öka sötman.
7. Havregryn
Fibrerna i havregrynen sänker det onda LDL-kolesterolet och håller blodsockernivån stabil över tid. Fullkorn har liknande effekt.
8. Bär
Skydda dina blodkärl med ämnet antocyanin, som finns i både blåbär och körsbär. Kaliumet i bären sänker även blodtrycket genom att föra bort onödigt salt från kroppen. Blåbär renar dessutom blodet och förbättrar cirkulationen.
9. Grönsaker
Broccoli, brysselkål, mangold, morötter och röd paprika är exempel på grönsaker som motverkar hjärt-kärlsjukdom. Mangold är rikt på kalium och magnesium som stabiliserar blodtrycket. Därutöver innehåller grönsaker hjärtvänliga vitaminer, antioxidanter och fibrer.
10. Frukt
Hjärtat mår toppen av apelsiner, bananer och äpplen. Pektinet sänker kolesterolet och kaliumet hjälper till att kontrollera blodtrycket. Ett äpple om dagen till alla över 50 år skulle förhindra eller försena omkring 8 500 hjärtinfarkter eller stroke per år, menar forskare vid universitetet i Oxford.
11. Tofu
Äter du tofu får du en bra form av vegetariskt sojaprotein med hjärtstärkande mineraler, fibrer och fleromättade fetter. Det är extra bra att äta sojaprotein i klimakteriet.
12. Kaffe
Kaffets antioxidanter hjälper till att skydda mot skadliga fria radikaler som kan orsaka både hjärtsjukdom och cancer. Studier har visat att personer som dricker mellan två och tre koppar kaffe per dag löper 25 procent lägre risk att dö i hjärtinfarkt.
Källa: WebMD, iForm, Hälsoliv och Karolinska institutet