10 livsmedel som ger tjockare och friskare hår
Allt du äter och dricker påverkar din hud, ditt hår och dina naglar. Håret består nästan enbart av protein och behöver protein för att hålla hårbotten och hår välmående.
10 livsmedel som maxar hårhälsan
Fet fisk
Lax, makrill, strömming och sardiner innehåller högkvalitativt protein och andra nyttigheter som fettsyran omega-3, vitamin B och D och järn som stärker håret.
Nötter
Paranötter, pekannötter, jordnötter, valnötter, sötmandlar och hasselnötter är rika på protein och selen som är bra för en frisk hårbotten. Vissa nötter, som valnötter, innehåller både omega-3, omega-6 och vitamin E som hjälper till att skydda dina celler.
Sötpotatis
Späckad med vitamin A ger sötpotatisen hud och hår näring och skyddar mot mjäll och kliande hårbotten. Morot, mango, aprikos och pumpa är andra rika källor på betakaroten som i kroppen omvandlas till vitamin A.
Ägg
En värdefull proteinkälla som även är rik på zink, selen och järn och hjälper till att förse hårsäckarna med syre.
Ostron
Med sin höga halt av zink är ostron bra mot håravfall och en torr och mjällig hårbotten. Andra zinkkällor är nötter, nötkött, fullkornsbröd, sojabönor och ägg.
Grekisk yoghurt
Är proteinrik och innehåller vitamin B5 och D.
Gröna grönsaker
Broccoli, spenat, grönkål och mangold, liksom gula frukter, är fulla med vitamin A och C som är bra mot torr hårbotten.
Baljväxter
Gröna och gula ärter, bönor och linser innehåller vegetabiliskt protein, järn, zink och biotin (B7) som hjälper till att stimulera hårväxt och förnya hårsäckarna.
Superbär
Blåbär, tranbär, björnbär, hallon och jordgubbar är sanna hälsokurer. Forskning visar att de stärker hud och hår och skyddar ögonen.
Magert kött
Är en god källa till protein, järn, zink, magnesium, krom och en rad B-vitaminer. Rena dunderkuren för hårhälsan.
Källa: vårdguiden, webmd.com, netdoktor, Lennart Emtestam
Av Margaretha Eldh