Experternas bästa tips: Så kommer du i gång med ett smart sparande
Med sparade pengar följer allt från trygghet och frihet till möjligheter att förverkliga drömmar. Generellt sett är kvinnor bra på att spara men tyvärr låter de flesta pengarna stå på ett sparkonto för att bygga upp en trygg buffert. Det är också vanligt att hantera alla sparpengar på samma sätt. Författaren och journalisten Veronica Linarfve var en av alla kvinnor som hanterade sina pengar just så.
Dela upp dina pengar i hinkar
Krishink/buffert
- Summan bör motsvara cirka tre månadsutgifter för hushållet och pengarna ska finnas på ett sparkonto.
1-årshinken
- 1-årshink för saker som måste (eller som du önskar ska) ske inom ett år. Sparkonto.
Hink för lång sikt
- 5-årshink för planer på halvlång sikt. Placeras i låg till medelhög risk (tex på börsen i fonder fördelat mellan ränte-och aktiefonder).
Framtidshink
- Framtidshink för planer minst 10 år framåt i tiden. Placeras i hög risk (tex på börsen i högre andel aktiefonder eller rena aktier).
– Jag var jätterädd för börskrascher. Men problemet med sparkonton är att de har låg eller ingen ränta så pengarna växer inte. Tvärtom urholkas värdet på grund av inflationen men trots att jag visste det prioriterade jag tryggheten. Jag önskar att jag tidigare hade förstått vilken dålig strategi det var, berättar Veronica.
Jag var jätterädd för börskrascher
Av en slump mötte hon Mia Ingelström, ekonomi-PT på Financial Fitness som gav henne några goda råd.
Se också: Det här är ekonomiskt våld
Sätt upp mål med ditt sparande
Hemligheten bakom framgångsrikt sparande är att dels sätta ett mål för sparpengarna – vad ska eller måste de användas till? Dels ska du bestämma en tid då du behöver pengarna.
– Idag har jag delat upp mitt sparande i fem delar. Pengar jag snabbt behöver kunna komma åt står kvar på sparkontot. Men pengar jag sparar på längre sikt, som jag alltså ska använda tidigast som fem år, vågar jag numera placera på börsen för att inte gå miste om avkastning, säger Veronica.
Mia säger att den stora fördelen med att dela upp sitt sparande är att du inte behöver få magknip eftersom du inte riskerat pengar du behöver just nu.
– Vid en börsnedgång låter du pengarna stå kvar och invänta en återhämning. Historiskt sett har börsen alltid återhämtat sig.
En fondrobot kan hjälpa dig
Eftersom Veronica är måttligt intresserad av aktier har hon valt att använda en fondrobot, som är en relativt ny tjänst och som få ännu känner till, för att placera de pengar hon sparar på längre sikt.
– Jag tror att en fondrobot kan hjälpa många att börja våga investera.
5 vanliga misstag som sparare ofta gör
”Jag har bara en hundlapp över i slutet på månaden så det är ingen idé att spara”
– Jo det är det visst! Många bäckar små – varje krona räknas! Genom att uthålligt spara kommer du att steg för steg gå åt rått håll och bygga upp din ekonomiska styrka!
”Jag kan inget om börsen så det är inget för mig”
Skippa aktier och satsa på en global indexfond eller ta hjälp av en fondrobot. Det är inte svårt.
”Det är tråkigt att spara pengar”
Ja men ännu tråkigare när du inte kan förverkliga saker du verkligen skulle vilja göra, eller hur? Om du sätter upp ett tydligt mål med ditt sparande blir det mer motiverande att välja bort.
”Jag börjar spara men kommer lätt av mig”
Ett bra sparmål är 10 procent av de pengar du får in varje månad (efter skatt). Kanske får du lägga ribban lägre i början, eller så kan du spara ännu mer? Oavsett summa är ett smart knep att ha en automatisk överföring för sparpengarna. Då minskar risken att du missar någon månad. Steg för steg kommer du att bygga ekonomisk styrka, trygghet och frihet!
”Jag litar endast på banken”
Fler kvinnor än män litar på bankens råd och kollar sällan upp om råden verkligen är de bästa för dem. Men bankerna vill också tjäna pengar och ibland kan råden du får inte vara de bästa för dig. En vanlig fallgrop är att du får betala höga avgifter. Innan du bestämmer fonder, kolla ALLTID upp att fonden har låga avgifter (eller att en högre avgift verkligen motiveras av att fonden går mycket bättre än den med lägre avgift). Alla avgifter över 0,5 procent bör betraktas som höga.
Följ upp och sänk risken när tiden för uttaget av sparpengarna närmar sig.
Fakta: Mia Ingelström och Veronica Linarfve
Mia Ingelström är Sveriges första ekonomi-PT och driver idag företaget Financial Fitness. Veronica Linarfve är beteendevetare, journalist och författare med nybotad ekonomifobi. Tillsammans har de skrivit boken Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnor – så blir du ekonomiskt starkare, tryggare och friare. En angelägen handbok som i nio enkla pass hjälper dig göra det bästa av de pengar du redan har. Bland annat finns ett träningspass om sparande!