Monica, 55, är ekonomiskt fri: ”Jag behöver inte jobba mer”
Hon hade alltid passet i handväskan, redo att sätta sig på ett flygplan ut i världen. Med 60–80 timmars arbetsveckor och ständiga arbetsresor fanns sällan tid för återhämtning och till slut sa Monica Sjödins kropp stopp.
– Allt snurrade snabbare och snabbare. Under en period veckopendlade jag till Thailand. Jag älskade mitt jobb som IT-projektledare men det var för mycket, vilket jag under tio års tid försökte säga till min arbetsgivare, säger Monica, 55 år.
Monica berättar att hon för många år sedan drabbades av en stor sorg och tvingade bromsa in livet ordentligt.–
Jag var på väg till ännu ett utlandsuppdrag i tre veckor, och min blivande sambo skulle ta hand om Sebastian som var åtta år. Precis när jag var på väg genom gaten till planet fick jag ett samtal från Södersjukhuset. Min man hade fått en hjärtinfarkt!
Monica tog en taxi till sjukhuset, men hennes nya kärlek var redan död när hon kom fram. Han hade rasat ihop på jobbet, bara 43 år gammal.
– Det var fruktansvärt jobbigt och jag tvingade sjukskriva mig i några månader. Krisen och dödsfallet var också en tankeställare och jag kände att jag måste ta vara på livet här och nu. Tyvärr dröjde det inte så länge innan jag var uppe i samma hektiska jobbtempo igen. Hjulet snurrade vidare.
Grät varje dag
Monica älskade sitt jobb och gillade att resa och se nya länder och kulturer, men det höga tempot blev allt svårare att mäkta med.
– Under det sista året gick jag in på toaletten och grät varje dag. Jag blev irriterad för struntsaker och var ständigt trött eftersom jag sov dåligt. Jag blev mindre effektiv på jobbet och jobbade ännu mer, för att hinna i kapp. Tills det inte längre funkade.
Monica berättar att hon hade försummat sig själv och skapat dåliga vanor.
Jag gjorde alla tänkbara fel och det var som att jag behövde krascha ordentligt för att kunna resa mig
– Jag gjorde alla tänkbara fel och det var som att jag behövde krascha ordentligt för att kunna resa mig.
Monica beskrev sin vardag för doktorn och hon blev omedelbart sjukskriven.
Hon såg det som ett nederlag men tänkte att hon nog var tillbaka på jobbet efter två veckor. Det skulle dröja många månader innan Monica sakta kunde trappa upp arbetslivet igen!
Fick diagnosen utmattningsdepression
I början hade hon svårt att acceptera diagnosen utmattningsdepression och bara grät och grät.
– Jag var extremt trött och sov cirka 16 timmar per dygn i ett par månader. När jag orkade lyfta näsan ovanför vattenytan insåg jag att jag måste göra något för att förändra mitt liv. Jag ville ha en enklare tillvaro med mindre stress. Det skulle vara slut med att bara leva för att jobba och vara tvungen att vara anställd. Problemet var att även om jag alltid tjänat riktigt bra så hade jag bränt alla pengar i samma takt. Jag hade inga sparade pengar.
Monicas tips för dig som vill gå tidigare i pension
- Vad tydlig mot dig själv om varför du vill sluta arbeta. Vad kommer du att göra som du inte kan, hinner eller prioriterar att göra i dag? Var så konkret som möjligt. Nöj dig inte med ”jag vill kunna göra vad jag vill när jag vill”, utan förtydliga: jag vill kunna spendera mer tid med barnbarnen eller jag vill kunna bo i Spanien under vintermånaderna. Det är mycket lättare att göra uppoffringar om man tydligt kan se målet.
- Sätt upp en tydlig plan och avsätt tid och energi för att följa upp och justera så att du når ditt mål. Ett mål utan plan är bara ett önsketänkande. Se till att planen innehåller flera dimensioner, exempelvis öka inkomsterna, öka sparandet, minska kostnaderna och tydlig uppföljning.
- Bestäm hur övergången från arbetsliv till pensionärsliv ska gå till. Om du kan dra ner på arbetet gradvis så blir omställningen betydligt lättare.
- Ta reda på hur mycket du kostar idag. Titta igenom kontoutdragen och se vad du lägger dina pengar på.
- Uppskatta hur mycket du kommer att kosta när du går i pension. Titta gärna både på hur lite du skulle kunna klara dig på för att överleva och hur mycket du vill ha för att kunna leva det liv du vill leva.
- Logga in på minpension.se och gör en pensionsprognos för att se hur du ligger till med pensionen.
- Titta närmare på de tjänstepensioner du har. Byt från traditionell förvaltning till fondförsäkring för att ha möjlighet till högre avkastning och se över överlevandeskyddet. Behöver du efterlevandeskydd?
- Se om pensionsprognosen och dina sparade pengar räcker för ditt drömliv som pensionär. Om de inte gör det, gör en plan för hur du ska få fram pengarna. Kanske kan du jobba mer, spara mer?
- Hur ska du tjäna pengarna som fattas? Gör en konkret plan.
- Öka inkomsterna. Kan du ta extrapass på jobbet eller ha ett extrajobb vid sidan om ditt ordinarie?
- Dra ner på kostnader, se över och omförhandla lån och abonnemang. Veckohandla mat.
- Glöm inte att leva. Spara in på allt onödigt, men låt det som verkligen ger dig glädje få kosta, inom rimliga gränser.
- Se till att dina pengar jobbar för dig. Har du pengarna på sparkonto täcker räntan inte ens en gång inflationen. Kom i gång och investera så att pengarna växer!
- Du har fonder i din premiepension och sannolikt även i din tjänstepension. Titta över dem och se till att du har fonder som presterar bra.
- Om du inte har investerat på börsen innan, välj en fondrobot eller global indexfond då sköts allt automatiskt. Du behöver inte lära dig en massa, det går att komma igång på en kvart.
- Tjänar du riktigt bra? Se till att löneväxla. Det ger en rejäl pott för framtiden.
- Downsizea ditt liv genom att sälja, skänka och slänga det som du inte behöver. Färre saker att underhålla ger mer energi i vardagen och lägre kostnader på sikt.
- Följ upp dina mål månadsvis och öka på sparandet/intäkterna varje år, exempelvis efter lönepåslag.
- Var beredd att omvärdera dina mål.
Monica loggade in på minpension.se och det såg inte heller bra ut, men istället för att ligga och grubbla och gråta gav det henne en ny glöd. Projektledaren Monica började planera för ekonomisk frihet vid 55. Hon hade bara sex år på sig och behövde börja spara ordentligt och dra ner på onödig konsumtion.
– Jag gjorde upp en plan, jag kallade mitt projekt för Financial freedom 55, och bestämde mig för att lära mig mer om att investera på börsen. Samtidigt började jag skala ner min vardag. Jag och Sebastian bodde i ett stort radhus, med trädgård och pool. Det var mycket att ta hand om och att fixa med och det fanns pengar inlåsta i husets värde. Jag hade en jättebra lön, men en stor del av inkomsten gick till huset.
Se också: 5 tips på hur du maxar ditt pensionssparande
Sålde radhuset och rensade ut
Eftersom Sebastian var i färd med att flytta hemifrån valde Monica att sälja radhuset och köpa en liten, billigare lägenhet närmare stan till sig själv. Samtidigt fick hon råd att hjälpa sonen med en insats till sin bostad.
I samband med försäljningen skalade Monica också ner på ägodelar. Hon bytte till en billigare bil och inspirerad av KonMarie-metoden (skapad av ordningsexperten Marie Kondo) sålde, skänkte och kastade hon allt som inte gav henne glädje.
– Garaget var fullt med prylar och jag hade 30 par skor. När jag gjorde mig av med ägodelar var det också som en rensning mentalt.Monica gjorde en budget, drog ner på onödiga utgifter och slutade slösa, men la till sådant som gör henne gott.
– En viktig del under hela denna resa var ridningen. Jag har sedan mitten på 80-talet ridit på Beridna högvaktens hästar och jag mår så bra av det. Det är mindfulness på riktigt. Du kan inte vara stressad när du rider. Då är jag varken projektledare eller mamma. Det är bara jag, hästen och naturen.
Började spara mera
Den viktigaste åtgärden för att nå ekonomisk frihet var att öka sparandet. Monica sparade löneökningar, traktamenten och alla pengar som kom in. Hon var nyfiken på börsen, men hade ingen kunskap eftersom det var en värld hon aldrig kommit i kontakt med. Efter att ha lyssnat på en rad föredrag hade hon lärt sig att det är på börsen pengarna arbetar bäst, det vill säga ger bäst avkastning och passiva inkomster.
– Jag ville lära mig så mycket som möjligt och tog del av allt ifrån bloggar, poddar och event till utbildningar och Facebook-grupper. Jag gick på Aktiespararnas event och dessutom en ettårig utbildning inom swingtrading.
Monicas projekt kom att bli hennes hobby och passion och är delvis det hon jobbar med idag, parallellt med att hon driver ett eget konsultbolag.
Projekt ”Financial freedom 55” – Monicas egna steg till ekonomisk frihet
- Jag slukade allt jag kunde om investeringar (bloggar, poddar, event, utbildningar, Facebook-grupper med mera). Investering blev mitt intresse och jag gick på många av Aktiespararnas event och gick en ettårig utbildning inom Swingtrading.
- Jag upptäckte FIRE och gillade mycket av det tänket. FIRE står för Financial Independence Retire Early och går ut på att under de yrkesverksamma åren tjäna så mycket som möjligt, sänka utgifterna och skaffa sig passiva inkomster, genom att låta pengarna jobba på börsen. Målet är att leva på ränta och avkastning livet ut.
- Började följa upp alla intäkter och kostnader och satte mätbara mål varje halvår.
- Minskade mina kostnader.
- Rensade radikalt bland prylar och ägodelar, och behöll bara det som tillförde nytta eller glädje. Sålde, skänkte och slängde.
- Ökade mitt sparande. Sparade direkt när lönen kom in. Sparade löneökningar, traktamenten och alla pengar som kom in.
- Började investera. Månadssparar mest i fonder, men har också en buffert på räntekonto. Pengar som du behöver inom de närmaste åren ska inte investeras på börsen.
- Ökade mina inkomster.
- Downsizade – sålde mitt radhus. Dels för att kunna hjälpa sonen med insatsen till hans lägenhet och dels för att köpa en billigare lägenhet till mig själv närmare stan. Detta gjorde att jag fick loss kapital och att jag fick ner mina boendekostnader.
- Gjorde investerandet om pension till mitt stora intresse.
– När jag gick tillbaka till min anställning efter ett halvt års sjukskrivning och trappade upp arbetstiden kom hjärtklappningen tillbaka. Jag kunde inte fortsätta som förut. Nu jobbar jag ungefär 80 procent som konsult och tjänar mer. Att bli min egen är det bästa jag gjort, för både hälsan och ekonomin. På så vis ledde utbrändheten mig till ett bättre liv.
När Monica nyligen fyllde 55 kunde hon checka av det uppnådda målet. Hon är fri att gå i pension om hon vill, med en bruttopension på 40 tusen per månad resten av livet, plus privat sparande och aktieutdelning från bolaget.
– Jag har ändå valt att fortsätta jobba ett tag till. Men nu har jag friheten att välja!
Fotnot: Monica driver Pensionsguiden som håller utbildningar och coachar privatpersoner och småföretagare samt driver Pensionsguiden – tips, tricks och frågor på Facebook