Lästips:NYTT! Korsord Budgettips Spartips Pengar Återbruk Pensionsspara Se ''mer för mindre'' Bäst i test värmeljus

Matvarorna som höjs i pris – så här håller du nere kostnaderna

04 aug, 2022
author Amanda Olsson
Amanda Olsson
Till vänster: Kronfågel kycklingfilé. Till höger: En kvinna som tittar förvånat på kvittot från matbutiken.
Det är nog ingen som missat att det blivit extremt dyrt att handla i matbutiken. Bara i år har vi hittills en ökning på 10,3 procent sedan i januari – och det fortsätter att ticka uppåt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 7 smarta spartips för föräldraledigaBrand logo
Se också: 7 smarta spartips för föräldralediga

Bara i juli månad var prisuppgången större än under hela förra året. Detta på grund av att de ökade kostnaderna för råvaror, energi och transporter till följd av dels pandemin, men även Rysslands invasion av Ukraina.

Varorna som skenat iväg i pris under 2022

Mejeriprodukter, ost och kött toppar lista över livsmedel som stigit mest under året. Även kycklingen har ökat i genomsnitt med 24 procent – och kronfågels kycklingfilé har gått från 106 kronor till 134 kr. Detta är en ökning med hela 27 procent.

Anledningen till den enorma prishöjningen på kyckling tros, förutom de ökade spannmåls- och energipriserna, bero på kortare ledtider. Det vill säga tiden det tar för en produkt att nå konsumenten, säger Ulf Mazur, vd för Matpriskollen. Detta gör i sin tur att producenternas ökade kostnader slår igenom mycket snabbare.

Matfett har ökat med 25 procent, tillägger Ulf Mazur.

Höjningen i juli

Priserna steg i genomsnitt med hela 1,5 procent från 1 juli till 31 juli. Det är den näst högsta prisökningen i år som Matpriskollen registrerat – med maj månad i topp.

Lantkorv och avokado är de varor som höjts mest under den senaste månaden – och då med 10 procent. Tätt efter kommer ost och mjölk med 7 respektive 5 procents ökning.

Priserna beräknas fortsätta uppåt

Enligt Ulf Mazur kommer matprisökningen för i år hamna på runt 15 procent.

– Det är förvånande att priset på drycker inte höjts ännu med tanke på att priset på energi och råvaror gått upp och att aluminium, plast och kartong som används till förpackningar blivit dyrare. Dessutom krävs det ju ofta mycket transport för drycker, påpekar han.

Annons

Vi är däremot inte ensamma i Sverige om stigande priser på livsmedel. Samarbetsorganisationen OECD har sammanställt nya siffror som visar att matpriserna i medlemsländerna har under juni månad ökat med 13,3 procent. Detta är den största ökningen sedan 1975.

Så håller du nere kostnaderna

Det kommer med andra ord att bli tufft för oss att hålla nere kostnaderna, men det gäller att hålla ett extra öga på extrapriser.

Matpriskollens VD, Ulf, tipsar om att handla det som är billigt för veckan. Kostar en gurka till exempel 30 kronor styck kanske det är bättre att välja en annan grönsak just då, säger han.

Veckans klipp i matbutiken. Bild på medarbetare som fixar med varor.

Källa: Expressen

Annons