Mall för månadsbudget: Så mycket utgifter är normalt för ett hushåll
Oftast är vi ganska duktiga på att få ihop vår privatekonomi menar ICA Bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér. En sak som däremot kan vara svår, och där vi kan behöva lite hjälp på traven är hur vi fördelar summorna mellan olika utgiftsposter.
– Det kan till exempel vara svårt att veta hur mycket som är rimligt att lägga på en elräkning, och hur mycket en försäkring bör kosta, säger Magnus.
Givetvis är det mycket individuellt hur stor summa man lägger på de olika posterna, men för att underlätta har Magnus ihop med ICA Banken tagit fram en lathund.
– Lathunden är tänkt som en hjälp att kolla sina utgifter för att se om det drar i väg orimligt någonstans, säger Magnus.
Lathunden är beräknad för ett hushåll om två med en individuell medianlön på 32 400 (källa SCB). Uträkningen utgår även ifrån att båda parterna betalar 30% i skatt och sparar 15% av sin totala nettoinkomst (6 489 kr) och att resterande 85% (35 640 kr) är utgifter.
Hur kan man minska sina kostnader?
Vissa kostnader som till exempel boendekostnader, är svåra att direkt påverka - däremot finns det andra kostnadsposter som är lite lättare att dra ned på.
Magnus tips för minskade utgifter
- Välj billigare alternativ när det kommer till konsumtionsvaror. Som kan ses i tabellen ovan är konsumtionsvaror en av våra största kostnadsposter och genom att välja billigare alternativ finns det möjlighet att snabbt kunna tjäna in lite extra.
- Välj billigare transportmedel. Under sommaren passar det sig utmärkt att cykla istället för att ta bilen - då sparar du inte bara in pengar utan får även motion.
- Se över löpande abonnemangskostnader. Det är inte ovanligt att vi har mer än ett aktivt abonnemang för streamingtjänster. Nu är det sommar och fundera verkligen om du behöver dessa. Det är lätt att pausa dessa en period för att sedan återuppta längre fram.