Lyxfällan-Magdalena Kowalczyk ger sina bästa tips: Så hanterar du dina skulder
Allt fler svenskar hamnar hos Kronofogden. Ökningen sticker särskilt ut hos en grupp: Unga kvinnor. Enligt Kronofogdens statistik har unga kvinnor mer än dubblerat sina skulder de senaste tio åren. Varför är det så?
Mycket skulder i Lyxfällan
En person som möter många skuldsatta människor är civilekonomen och programledaren Magdalena Kowalczyk. Just nu är hon aktuell med en ny poddokumentär på EFN, Generation Skuldsatt, där hon djupdyker i svenskars skuldsättning och varför den ökar.
Men när Allas når Magdalena sitter hon i bilen på väg till inspelningen av Lyxfällan. TV-programmet som följer svenskar som tappat kontrollen över sin ekonomi har sänts ända sedan år 2006.
Skuldsättningen ökar
Den totala skulden hos Kronofogden är nu 119 miljarder kronor.
Vid årsskiftet fanns 417 248 personer är registrerade hos Kronofogden – det är en ökning med 23 467 personer (6 procent) jämfört med föregående år.
– Det är ett trendbrott att antalet skuldsatta ökar i sådan takt, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden. Det är den största ökningen sedan 1990-talet.
Högst andel skuldsatta invånare har Ljusnarsberg i Örebro län med 9,5 procent, lägst andel har skånska Lomma med 0,9 procent.
Medianskulden per person låg vid årsskiftet på 78 800 kronor.
Källa: Kronofogden
Varför så många svenskar hamnar i ekonomisk knipa beror till viss del på att vi lever i ett avbetalningssamhälle, förklarar Magdalena. Företag inte bara låter oss, utan uppmuntrar oss att köpa nu och betala senare. Och dessutom finns en mängd lånebolag ivriga att ge ut snabblån – de till och med söker upp nya kunder.
– De är så aggressiva att man baxnar, säger Magdalena som sett hur tjänstvilliga bolagen är, särskilt mot sårbara individer som med största sannolikhet kommer ha svårigheter att betala tillbaka lånen.
Ta ekonomisk hjälp av din kommun
Många som hamnar i ekonomisk knipa stoppar huvudet i sanden. De känner sig uppgivna och blir handlingsförlamade. Magdalena liknar det med David och Goliat. Den lilla människan mot det stora företaget som man har skulder till. Det är en naturlig reaktion, men det innebär inte att det bästa är att vara passiv, tvärtom.
– Ring upp företaget som du är skyldig och försök att få till en avbetalningsplan. Känns läget alltför hopplöst kan du vända dig till din lokala budget- och skuldrådgivningstjänst. Enligt lag ska alla kommuner ha en sådan, säger Magdalena.
– De kommer inte kunna lösa dina problem, men de kan fungera som ett viktigt bollplank.
En sådan tjänst påminner om vad Magdalena gör i Lyxfällan.
– Ja, det är inte helt olikt, även om Lyxfällan har betydligt mer resurser och förhandlingskraft än kommunen, och där det ofta kan vara kö till att få hjälp nu när det är så många som har det svårt, säger hon.
Magdalena betonar hur viktigt det är att prata med någon om sin ekonomiska situation. För att sitta med skulder kan vara förknippat med skam och att bära problemen själv kan bli helt övermäktigt.
– Det är mänskligt att bli rädd och paralyserad, säger Magdalena. Men du måste gå från att vara en skalbagge som ligger på rygg till att luta dig framåt och äga situationen. Det är lättare om du inte är helt ensam.
Givetvis är det bästa att inte få några skulder. Hur gör man det?
– Mitt allra bästa tips är att inte ta några lån över huvud taget om det inte är för något du kan sälja vidare, som en bil eller ett hus.
Magdalena tycker heller inte att man ska köpa på avbetalning eftersom risken finns att livet händer och när fakturan väl ska betalas, har man inte råd. Så skrota helst idén: Köp nu, betala sedan.
Enligt Kronofogden hamnar allt fler unga kvinnor hos dem, och det är just på grund av nätshopping på kredit av saker som vi inte nödvändningsvis behöver, men som är härliga att unna sig, som kläder och smink.
– Lägg upp en budget. Vad har du för lön, vad har du för fasta omkostnader, som boende, mat och transport? Därefter ska du lägga undan lite till ett eget sparande. Resten kan du shoppa för, säger Magdalena som tycker att vi måste tänka om.
– Spara först, handla sedan. Inte som nu när man blåser på först och hoppas att det löser sig sedan.