Lästips:NYTT! Korsord Budgettips Spartips Pengar Återbruk Pensionsspara Se ''mer för mindre'' Bäst i test värmeljus

Linda: Jag ska bli ekonomiskt fri vid 57!

26 sep, 2018
author Redaktionen
Redaktionen
Linda ska bli ekonomisk fri.
Tänk att få ta sovmorgon när man vill. Att själv välja om man ska jobba. Och ändå sova gott, säker på att pengarna räcker. Att bli ekonomiskt fri är Lindas stora mål i livet. Och hon är på god väg dit!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Färgglada staplar som visar på minskade eller ökade utgifter och intäkter får ögonen att glittra på Linda Carlund. Hon är en analytisk person som jobbat jorden runt som IT-projektledare.

Men hon har hittat ett nytt mål i livet som driver henne framåt. Hon vill bli ekonomiskt oberoende innan hon fyller 57 år.

– Det betyder att jag blir fri att göra mina egna val.

Dessutom har hon inte stannat vid att låta det enbart bli en dröm – hon har hittat en plan och process som ska leda dit. Slump och tur är inte faktorer som hon tänker förlita sig på.

– Jag har alltid gillat ekonomi. Att ha kontroll och inte vara beroende av någon annan, säger Linda.

Hon flyttade hemifrån redan som 15-åring eftersom hon bodde i en del av Norrland där gymnasiet inte låg tillräckligt nära. Som äldst av fyra syskon hade hon ett stort ansvar och familjen hade inte mycket pengar.

– Jag var tvungen att klara mig själv i tidig ålder.

Linda började jobba på ett ålderdomshem under gymnasietiden för att kunna betala sina utgifter. Blev det något över efter hyran och maten försökte hon spara.

Spännande och kul att spara

Men hon hade ingen som kunde introducera henne till att investera sparpengarna och hon nöjde sig med att sätta in dem på sparkontot på banken. Det skulle dröja innan hon faktiskt gjorde något med pengarna för att de skulle växa.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Jag kom in på aktiemarknaden i trettioårsåldern. Börjar man i tid kan även ett litet belopp bli mycket pengar. Det är dessutom både spännande och roligt, säger Linda.

För även om intresset för ekonomi alltid funnits där så är det först det senaste året som hon riktigt byggt upp en investeringsplan och skrivit ner sina mål. Kanske har det med en annan nyhet i familjen att göra.

– Elvis föddes förra året och jag kände att jag ville ha ett sidoprojekt under min föräldraledighet, berättar Linda och kramar om sin charmiga kille.

Linda Carlund

Hon hoppas att hennes ekonomiska val kommer frigöra tid för hela familjen längre fram.

– Jag gav mig själv ett nyårslöfte om att jag ska kunna välja vad jag gör med min tid långt före pensionen.

Annons

Linda skulle genomlysa allt och lära sig mer om hur man investerar. Allt för att få ihop till ett kapital som skulle räcka för hennes utgifter i framtiden.

Hon tog hjälp av datorprogrammet Excel där hon efter att ha fyllt i uppgifter lätt skulle kunna se utvecklingen månad för månad i tydliga staplar och diagram. Det blev ett sätt att nästan tävla med sig själv. Hur mycket växte sparandet, hur små kunde hon få utgiftsstaplarna att bli?

– Det blir en kick varje gång när man ser att man lyckats få stapeln för sparandet att växa. Det är roligt att ha koll på utgifterna och inkomsterna för det skapar nya möjligheter att spendera på det man allra helst vill.

Sjukdomen blev en väckarklocka

Lindas strategi är att bygga upp en portfölj som sedan ska kunna ge så mycket avkastning per månad att hon ska kunna leva på den. Hon har använt sig av fyraprocentsregeln – en regel om att man ska kunna spendera fyra procent varje år av sitt kapital och ändå ha tillräckligt kvar att leva av under resten av livet.

Allt är baserat på vad aktiebörsen rent historiskt brukar ge för utdelning och det är med andra ord ingen helt säker analys. Det kan behövas både mindre och mer pengar om man har extrem tur eller otur med tajmingen.

– Jag vill bli ekonomiskt fri. Inte för att jag nödvändigtvis ska sluta jobba, men jag vill själv kunna välja vad jag vill göra med min tid. Jag vill jobba för att det är mitt val, inte för att jag måste.

Exakt vad hon kommer ägna sin tid åt när den dagen kommer vet hon inte säkert, men hon har flera idéer. Målet är att hon ska klara det till hon är 57 år, kanske tidigare. Det blir 19 år från det att hon började.

– Jag tänker leva min dröm, ta sovmorgon när jag vill. Sedan vill jag lära ut min kunskap om privatekonomi till andra genom att hålla kurser. Jag vill njuta av livet och inte stressa.

Annons

Tankarna blev ännu starkare när Linda för några år sedan blev sjuk. Läkarna hittade en jättecellstumör, en form av skelettumör som inte nödvändigtvis är elakartad. Hon opererades och kom tillbaka.

– Det var en chock och en väldigt svår tid. Det blev en väckarklocka för mig på många plan och det ledde till tankar om meningen med livet.

Läs också: Förvaringsdrottningens tips – så tjänar du pengar snabbt på rensningen!

Tid och hälsa viktigare än pengar

Linda insåg att det materiella betydde mycket lite, medan tid och frihet var det som var viktigt.

– Jag tänkte inte jobba 40 år av mitt liv för att sedan leva på 40 procent av lönen.

Idag mår hon bättre och hon har lagt till några fler mål som inte handlar om ekonomi utan hälsa och träning.

– En av få grejer jag unnar mig som är lite dyrt är en personlig tränare i perioder. För om man inte är frisk spelar ju inte pengar någon roll.

Hon får bra stöttning genom sin man Mathias som håller på med BJJ – brasiliansk jiu jitsu.

– Vi har lagt upp en plan ihop som handlar om träning, kost och ekonomi.

Linda har som mål att träna minst två gånger i veckan.

Men ekonomin tar mest fokus på fritiden och hon erkänner att hon absolut är något av en nörd.

– Jag går själv kurser och läser mycket. Det är en hobby som verkligen ger mig mycket tillbaka.

Linda delar också gärna med sig av sina kunskaper till andra. Hon visar vänner och bekanta hur man går igenom utgifter och intäkter. Koncentrerar sig på vad som går att spara på som försäkringar, räntor, lån, elavtal, telefon, internet och annat som inte ger något mervärde i att vara dyra.

– För ett tag sedan hjälpte jag en kvinna som hade separerat. Hennes man hade skött deras privatekonomi tidigare, och när hon nu stod på egna ben behövde hon hjälp med att få ett grepp om sin ekonomi med allt vad det innebär.

Annons

En månads köpstopp

Efter genomgången börjar Linda prata om sparande, investeringar och vad man ska tänka på för att undvika dyra fondavgifter och andra fällor som kan finnas.

– En fantastisk skön känsla som gör att man kan sova bättre om natten, just för att man har skapat en tydlig överblick och att man har kontroll på situationen, säger Linda.

Tillsammans med Mathias försöker hon göra det lite mer spännande genom att åka på ekonomiska kick-off-resor med en viss romantisk touch. Det har blivit en nytändning för dem båda.

– Vi pratar ekonomi, familj och framtid. Nu senast pratade vi mycket om matkostnader. Vårt mål i år är att få ner de utgifterna genom att planera inköp och vi hade även ett köpstopp i en månad som vi nog ska upprepa igen. Vi lyckades nästan, ler hon.

– Det blev en lampa på Ikea.

Men trots allt gör de saker som att åka på semester utomlands, men de gör det med eftertanke och med en budget.

Andra mål är att lära Elvis i tidig ålder vad pengar betyder.

– Man blir faktiskt lycklig av att ha bra ekonomi, men inte nödvändigtvis av att ha mycket pengar.

Linda och Mathias är stolta över varandra och arbetar bra ihop trots olikheter, eller kanske tack vare dessa. Mathias är lugn och harmonisk, medan Linda är mer strukturerad och fartfylld.

– Jag speedar upp, Mathias lugnar ner.

Linda får också uppmuntran och nya idéer genom aktiegrupper och kurser.

– Det finns hela tiden något nytt att lära sig. Ekonomi har blivit min hobby och jag får fjärilar i magen av mitt intresse. Det är verkligen jätteroligt och stärkande.

Namn: Linda Carlund
Ålder: 38 år
Familj: Mathias Carlund, sonen Elvis
Framtidsplan: Hålla kurser om hur man ska få en hållbar pension och privatekonomi.

Lindas sparande

• Sparar mellan 30-35 procent av sin lön efter skatt.

Annons

• Månadssparar i pensionsfonder med låg avgift.

• Har bytt bank och fått ner bolåneräntan.

Har hittat billigare försäkringar.

• Öppnat ett konto för kryptovalutor.

• Använder kreditkort för att kunna få

pengar tillbaka, men betalar av direkt.

Genom dessa åtgärder har familjen sparat cirka 10 000 kronor på ett år. Om Linda investerar dessa pengar med en snittavkastning på 8 procent blir det 150 000 kronor på 10 år.

Lindas bästa spartips

• Öppna ett investeringssparkonto (på Avanza eller Nordnet).

• Spara regelbundet varje månad, sätt upp ett månadssparande som sköts genom autogiro, spara i fonder som har låga avgifter.

• Gör en budget för att få kontroll på dina utgifter.

• Öka ditt sparande när du får löneförhöjning, istället för att öka dina utgifter.

• Inför köpstopp i en månad.

Lära barn om pengar.

Text och foto: Susanne Stamming

Annons