Lever billigt för livskvalité – här är hennes bästa tips
Anna-Sara Sélea och hennes familj lever enkelt för att få kvalitetstid tillsammans, och spara pengar till sina drömmar.
Till en start levde de sparsamt för att få ihop det ekonomiska pussel som unga, studerande föräldrar. Även fast de idag har en annan ekonomisk situation så har de fortsatt med att vara varsamma med sina pengar.
– Vi tyckte det var värdefullt att få spendera tid med barnen när de var små. Och eftersom det funkade att leva med lite pengar valde vi att fortsätta livsstilen.
Anna-Sara och hennes make är gifta sedan drygt åtta år tillbaka och har tre barn tillsammans. När de träffades hade ingen av dem utbildning och dåligt betalda jobb, som de under tiden de väntade sitt första barn dessutom förlorade.
– Sedan min man fick fast jobb för drygt fyra år sen har vi haft en mer stabil inkomst, men fortfarande valt att leva enkelt. Vi gillar att ha en billig livsstil. Billigt kan betyda olika, men för oss är det att göra medvetna val med pengar där vi får tid och pengar över för de som betyder för oss.
Anna-Sara och hennes man har valt att prioritera tid med varandra, vara hemma med barnen, spara pengar till sina mål och ha en lugn vardag. För att uppnå det så har de valt bort vissa saker. Exempelvis bor de lite mindre, två vuxna och tre barn i en lägenhet med tre rum. De spenderar också mindre på prylar och resor.
– Man kan kalla det uppoffringar om man vill, men det känns värt att vi som familj får väldigt mycket tid tillsammans, säger Anna-Sara och fortsätter:
– Vi har olika mål som driver oss. Vi har tidigare levt billigt för vi haft låg inkomst, för att kunna vara hemma med våra barn, och nu gör vi det för att spara till hus.
För tre år sedan startade Anna-Sara sin Instagram "Levabilligt" där hon inspirerar andra till att leva en enkel, sparsam och hållbar livsstil. Med enkla vardagsknep som att handla mat efter säsong, planerade måltider och second hand-shopping sparas mycket pengar.
– Det som driver mig mest är att människor kan få upp ögonen för att ett enkelt liv ger väldigt mycket.
Anna-Sara gjorde aldrig någon omställning från dyr livsstil till billig livsstil, utan har tagit med sig tänket från uppväxten.
– Jag är egentligen uppvuxen med att leva billigt, om man ska säga så. Min mamma var ensamstående, vi köpte saker på second hand och levde enkelt.
På sin Instagram visar Anna-Sara bilder med tips om små hållbara vardagsknep, som vad du kan göra med tråkiga brödrester eller vilka varor som är aktuella för säsongen, blandat med utmaningar till följarna. Många har tagit efter hennes tips och två av dem som har blivit favoriter är hemmadejter och hemmaresor.
Hemmadejta
Varje vecka planerar Anna-Sara och hennes partner en dag när de dejtar hemma. Förutom att de sparar pengar genom att inte spendera på restauranger eller underhållning så är det också ett fint sätt att underhålla relationen.
– Vi ville spendera tid tillsammans och det passade perfekt för oss då när vi hade studier, lite pengar och ingen barnvakt. Sen har vi fortsatt trots att livet ser lite annorlunda ut. Det är ett bra sätt att hitta tid för varandra mitt i vardagen, berättar Anna-Sara och fortsätter:
– Då kan vi göra något enkelt som att dricka te och spela spel, göra egen pasta, eller lära oss om något speciellt. Ibland har vi skrivit samtalskort som vi utgår från, det kan vara frågor och ämnen vi annars kanske inte pratar om i förbifarten i vardagen.
Ibland har de dejtkvällar med färgtema. Då ska mat, snacks, pynt, musik och film utgå från den valda färgen.
Hemmaresor
Något annat som är uppskattat av hela familjen och inte behöver kosta mycket pengar är hemmaresor.
– Det har verkligen blivit en av våra favoritaktiviteter. Det gjorde vi först på våra hemmadejter, jag och mannen valde olika länder och lärde oss om dem. Sen var det faktiskt en följare som gjorde det med hela familjen. Wow vad roligt tänkte jag, att engagera barnen i dessa grejer.
Varje månad upptäcker de två till tre nya länder – fast hemifrån. De hjälps åt eller turas om att välja land. Under en eller några dagar lagar de traditionella maträtter, ser filmer eller youtube-videos, lyssnar på musik från landet, pratar om dess traditioner, kollar på en karta var det ligger, målar flaggan och lär sig säga hej på språket.
– Med vissa länder som skiljer sig mycket från Sverige med tanke på demokrati och mänskliga rättigheter har vi på barnens nivå försökt prata om att de ser väldigt olika ut i världen, och vilka rättigheter vi har i Sverige som vi kanske inte får göra i världens andra delar.
Man kan anpassa diskussionerna och aktiviteterna efter barnens ålder och hur många dagar "resan" pågår. Varför inte prata om klimatet i landet och hur det skiljer sig från Sverige, se en dokumentär om dess ursprungsbefolkning eller kolla Youtube-klipp på en dansstil som är signifikativ för landet? Bara fantasin sätter gränser. Lycka till!
Anna-Sara bästa tips för att börja leva billigt:
- Hitta ditt varför. Både för att starta en förändring och bibehålla en så behöver man hitta sitt varför. Detta varför kommer motivera en att göra de val som innebär att man ständigt sträcker sig mot sina mål.
- Veckobudget. Något som gör skillnad är att bestämma en veckobudget att hålla sig till. Framförallt en matbudget men man kan applicera detta på andra budgetposter också. Det är så mycket lättare att hålla en budget i 7 dagar istället för en klumpsumma för 30 dagar.
- Vad finns redan hemma. När man är i behov av någon pryl kan man stanna upp och se om det finns något hemma som man kan använda istället för att åka direkt till affären. Kanske finns det något som kan göras om, sys om eller återbrukas på något sätt?
- Ät upp all mat du köper hem. Att slänga mat är dyrt. Försök att planera dina inköp och börja älska dina rester. Det finns pengar att spara om all mat man köper hem äts upp.
- Köpfri vecka. Vill du kickstarta en mer sparsam livsstil kan ett första steg vara att testa på en köpfri vecka, där du helt enkelt bestämmer dig för att inte spendera några pengar, förutom de mest nödvändiga utgifterna. Under veckan får du istället hitta på gratis aktiviteter och ta med matlåda till jobbet. Du kan också passa på att rensa i kyl/frys/skafferi och därmed inte behöva köpa hem lika mycket mat. Det blir en utmanande vecka som även kommer att ge värdefulla lärdomar av olika slag!