Krönika: Prata pengar med din partner – sparexperten tipsar
Om du vill att kärleken ska vara långsiktig så måste ni gemensamt ta medvetna beslut som gynnar er båda genom det livslånga partnerskap ni satsar på. Du behöver inte nödvändigtvis skippa chokladasken, rosorna eller den mysiga middagen. Men se till att även ge varandra en mer långsiktig gåva, nämligen tillfälle att spendera lite extra tid med varandra och prata om er gemensamma framtid och drömmar.
Att våga prata om pengar och hur de ska fördelas på ett rättvist sätt är betydligt viktigare än vad många tror. Bråk om pengar är en av de vanligaste orsakerna till separation, något som för många blivit ännu mer självklart under detta pandemiår. När allt fler känner en större osäkerhet kring sin nuvarande och framtida ekonomi blir ämnet ännu mer känsligt. Då kan skillnaden i syn på alltifrån vem som ska ta vabbdagarna till vilka inköp som är nödvändiga bli en bidragande faktor för bråk och skapa en känsla av orättvisa.
Så hur gör man för att förebygga bråk, och skapa förutsättningar för en mer jämställd parekonomi? För de flesta är det inte mer pengar som är lösningen, utan att prata om pengar tills det inte längre känns laddat. Våga ta samtalet och se till att ge din partner möjligheten att kunna stå på egna ben om dagen skulle komma då någonting oförutsett händer. Ta hand om kärleken, som kanske är det viktigaste i livet, men låt den inte avgöra din ekonomi eller vilken pension du ska få.
Hur pratar man om pengar med sin partner, och vad är viktigt att gå igenom? När ni väl sitter kring köksbordet eller i soffan är mitt råd att prata om följande tre områden:
Syn på pengar Det är sällan båda i paret tjänar exakt lika mycket och har exakt samma prioriteringar. Prata om hur ni delar på kostnader här och nu, men glöm inte bort att tänka framåt. Sätt upp gemensamma sparmål som känns roliga och öronmärk pengarna. Det är motiverande att spara om man ser resultat, så skilj på buffertkontot och det ni sparar till drömresan eller ett större boende.
Om det värsta händer Kanske finns det också en osäkerhet om vad som händer om det oväntade sker? Det kan vara allt från skilsmässa och sjukdom till i värsta fall att någon går bort tidigare än vad man förväntat sig. För att undvika dubbel olycka är det skönt att veta vad som händer ekonomiskt. På Ersättningskollen.se finns enkel och bra information kring ersättning om ni blir sjuka eller råkar ut för en olyckshändelse. Ett annat tips är att prata med era olika pensionsbolag för att få koll på vad som händer om någon går bort. Många gånger kan pensionen betalas ut till familjen istället.
Om familjen växer Även livets glada överraskningar kan leda till pengabråk. Om barn kommer in i bilden blir lönegapet mellan kvinnor och män tydligare, då kvinnor jobbar deltid i större utsträckning och tar ut fler föräldradagar. Sammantaget kan det få stora konsekvenser när det blir dags för pension. Att stanna hemma med barnen går självklart inte emotionellt att värderas i pengar, men det finns några enkla tips som kan vara till stor nytta för plånboken:
Som par och familj ska era livsval vara anpassade till er men det är viktigt att förstå konsekvenserna av valen. Om man inte delar lika på föräldraledigheten så kan den föräldern som jobbar mer överlåta en del av sin premiepension, alltså den delen av den allmänna pensionen som du själv kan bestämma över, till den som är hemma mer. Ett annat sätt att kompensera för bortfall av pension är att själv starta ett kompensationssparande. Kom bara ihåg att pengarna bör märkas som enskild egendom för att behållas vid en eventuell skilsmässa. För att undvika deltidsfällan kan man också fundera på om båda kan arbeta till exempel 90 procent – istället för att en går ner till 80 procent och den andre fortsätter på heltid.