Lästips:NYTT! Korsord Budgettips Spartips Pengar Återbruk Pensionsspara Se ''mer för mindre'' Bäst i test värmeljus

Guide för en lyckad dag på loppisen - experterna tipsar!

02 jul, 2020
author Antik och auktion
Antik och auktion
Jenny von Platen och Mats Bergstrand - två experter som delar med sig av sina bästa tips
Här har vi samlat experternas bästa tips för en lyckad dag i jakten på fina fynd på loppisen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Mats Bergstrand
Mats Bergstrand Foto: SVT

MATS BERGSTRAND

Auktoriserad värderingsman och expert i SVT:s program Auktionssommar

Bästa sommarloppisen eller auktionen?

– Jag älskar ju bond-/sommarauktioner. Stämningen, folkfesten, lukten av korv och kaffe. Drömmen om det stora fyndet. Vissa föremål trillar igenom jättebilligt samtidigt som andra bjuds upp till överpriser. Det är här kunskapen sätts på prov, det gäller att kunna sovra i utbudet och hitta guldkornen. Du kan lika gärna göra fyndet i Norrlands inland som på en auktion i Skåne. Det är mycket slumpen som avgör vad auktionsfirmorna får in till just den auktionen. Så fynden kan i princip dyka upp var som helst och när som helst i hela landet. Alla landskap har sin tjusning så mitt förslag är: Åk från norr till söder och upplev auktioner i hela Sverige. Det är både lärorikt och utvecklande på många sätt.

Något speciellt du är ute efter just nu?

– Under april/maj börjar vi stöka i trädgården på landet och då söker vi ofta efter charmiga blomkrukor och trädgårdsmöbler, gärna med lite ålder och patina. Då är också en bra tid att sälja trädgårdsföremål om man vill byta och ändra stil. Jag har länge sökt efter en antik fontän så att jag kan sitta i min rottingfåtölj, läsa en bok och höra vattnet porla. Men tyvärr blir de ofta väldigt dyra på auktion så sökandet lär fortsätta ett tag till. Men ibland är det drömmen och sökandet som är hela poängen.

Något man ska tänka på innan man ger sig ut på fyndjakt?

Annons

– Bästa tipset är att avsätta tid och gå själv på loppis. Annars är det alltid någon i familjen som blir uttråkad, typ hungrig, trött eller kissnödig och vill åka hem. Man måste ha gott om tid!

Jenny von Platen

JENNY VON PLATEN

Malmöbo och expert på modern design

Kan du tipsa om en bra loppis i dina trakter?

– Ett ställe som jag tycker om att gå till är Myrorna på Ystadvägen här i Malmö. De har stora ljusa lokaler och en bra parkering utanför. Och om man ändå är där så kan man passa på att köra in till stan och gå längs Helmfeltsgatan. Där och i kvarteren runt om finns lite av varje för second hand-letare, även antikvariat.

Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppis

5 saker att tänka på när du går på loppisBrand logo
5 saker att tänka på när du går på loppis

Något särskilt du kikar efter?

– Vid den här tiden på året spanar jag främst efter rottingmöbler och färgat glas till sommarfesterna. Och så textilier såklart, blommiga engelska kretonger eller trasmattor i fint skick.

Ditt bästa råd till alla sakletare därute?

– Innan du ger dig ut på din loppistur är det viktigt med en stadig frukost. Stoppa gärna ner ett par mellanmål i bagaget också. Det låter väldigt präktigt, men jag har märkt att när blodsockret går ner så blir man sämre på att ta beslut. Och så behöver man inte vara först i kön till alla loppisar, det finns prylar så det räcker till oss alla!

5 saker att tänka på när du går på loppisBrand logo
5 saker att tänka på när du går på loppis

FRIDA LUNDGREN

Driver instagramkontot @froken.frida

Bästa loppisen i dina trakter?

– Stora delar av sommaren spenderar vi i mina föräldrars stuga vid havet i Nordmalings skärgård och loppisutbudet där är riktigt fint! En favorit är Anettes Byggnadsvård i Olofsfors där du kan hitta allt från linoljefärg och smide till antika möbler och vackert porslin. En annan guldgruva är PMU i Gullänget utanför Örnsköldsvik – här kan man göra fina fynd om man har tur och ger sig tid att rota och botanisera en stund!

Annons

Något speciellt du tittar efter?

– Just nu, och i princip året om, letar jag efter vackra tillbringare. Sedan är jag svag för alla typer av små askar och burkar – gärna hemslöjd!

Goda råd för fyndjägare?

– Mitt bästa loppistips är att bara köpa det du verkligen vill ha. Fina fynd och bra priser kan göra dig rusig men försök att hejda dig. Söker du något speciellt? Kanske en hatthylla eller en spegel till badrummet? Se till att ha måtten med dig!

Engagera banren. Be dem leta upp en soppslev, en present till kompisens kalas eller en ny bok att läsa innan läggdags!

MALIN OLSSON

Driver instagramkontot @mal_insta

Favoritloppisar i dina trakter runt Tjörn?

– Jag skulle vilja tipsa om Västkustens Design och Antik i Skärhamn där jag bor. Eva som äger butiken har ett fantastiskt öga för design men även skyltning så butiken är både inspirerande och fyndsäker. Eva är dessutom superfin och välkomnande mot barn (hon sparar till och med små figurer, pynt och annat krafs som hon ger till de små). Detta gör att man får ro och kan titta länge när man har minimänniskor med. Butiken har även ett instagramkonto där nyheter flitigt visas upp.

Vad letar du efter just nu?

– Nu tittar jag mycket efter vadderade retrotäcken i färgglada mönster men även 50-talets brudtäcken i siden. Dessa är perfekta att ta med till stranden eller ha liggande i utemöblerna under sommaren. Så mycket roligare än de som går att köpa nya i butik.

Har du något bra tips av typen ta med måttbandet?

Vill du ha fler loppistips?

Allt du behöver veta om loppis - klicka här

Följ oss på Instagram - klicka här

Få nyhetsbrev - klicka här

– Engagera barnen för din egen njutning. Be dem leta upp en soppslev, en present till kompisens kalas eller en ny bok att läsa innan läggdags!

HILMA SVENSMARK MALEK

Antikälskare och samlare med instagramkontot @hilmasantikviteter

Kan du tipsa om någon bra loppis?

Annons

– Under sommarlovet brukar jag spendera många dagar hos min mormor och morfar i Höga Kusten. Enligt mig är Höga Kusten det perfekta stället för små gårdsloppisar. Åker man ut på de slingriga grusvägarna finns det massor av handskrivna loppisskyltar. Då kan man ju inte låta bli att stanna och spana efter fynd!

Vad letar du efter just nu?

– Jag hoppas på att hitta ett klassiskt blåvitt stekfat från Qianlong-tiden och ett majolika-ytterfoder från Rörstrand med en underbar jugenddekor med kottar. Men jag är ständigt på jakt efter klassiskt engelskt porslin med typiskt motiv från engelska landsbygden. På varje loppis dyker jag alltid ner bland besticklådorna också, i hopp om att hitta några silverbestick. Och om det finns silverföremål på loppisen kontrollerar jag alltid att det inte är någon som har missat Wiwen Nilsson-broschen eller den lilla Borgila-bägaren i mängden.

Dina bästa loppistips?

– Gör iordning en korg eller väska med allt du behöver för en härlig och spännande loppisdag. Korgen är perfekt att fylla med dina loppisfynd. Se till att ta med mycket tidningspapper ifall du köper ömtåliga saker. Säljarna har inte alltid tidningspapper att erbjuda.

Tips för en lyckad dag på loppisen och auktionen!

• Ha tålamod. Går auktionen långsamt och du känner dig föga intresserad, ta fram en bok, dagens tidning eller någon broschyr om utflykter i landskapet. Kanske dyker fyndtillfället upp i alla fall.

• Håll utkik i lokaltidningen efter loppis- och auktionsannonser.

• Försök att komma i god tid. Stora gårdsauktioner är populära. Om du ska ha en chans att undersöka föremålen måste du vara på plats flera timmar innan auktionen drar i gång.

• Gå fram och tillbaka när du tittar på sakerna. Börja från olika håll. Kika tre gånger.

• Att gå på auktioner kan bli en livsstil. Visst är sommarauktionerna charmiga men glöm inte att följa försäljningar i de större städerna.

• Titta, vrid och vänd på sakerna. Skruva isär och inspektera. Kika på föremålets baksida och botten. Du kan träna upp ögat och ser snart många små detaljer eller avvikelser. Du övar den taktila förmågan att läsa ett föremåls ålder. Många rutinerade antikkännare säger ofta att ”känslan sitter i handen”. Det kan låta diffust och abstrakt men det ligger en hel del i det.

• Tappa inte sugen när du ser en stor publik. En bra auktion samlar många besökare men det är inte alla som bjuder. Många är där av ren nyfikenhet eller därför att de bor i grannhusen.

•Cash is king Att fylla på med kontanter är alltid en bra idé, extra viktigt när du är utomlands och Swish inte fungerar.

FYLL PÅ DUSSINET! Det älskade udda- porslinet i skåpet hittar lätt sin maka på sommarens fyndrundor.
Annons