Lästips:NYTT! Korsord Budgettips Spartips Pengar Återbruk Pensionsspara Se ''mer för mindre'' Bäst i test värmeljus

Dina gamla frimärken kan vara värda tusentals kronor – här är det du ska hålla utkik efter

17 apr, 2025
author Anna Chigot Eriksson
Anna Chigot Eriksson
Att riktigt gamla frimärken kan ha ett värde har de flesta koll på. Men visste du att det finns dyrgripar även från 1900-talet? Här berättar experten mer.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Tove testar: Rengör silverbestickBrand logo
Se också: Tove testar: Rengör silverbestick

Har du en gammal frimärkssamling hemma, eller har du kanske ärvt en som sedan bara blev liggande? Kolla upp den, har du tur kan det finnas pengar i den.

Överlag kan man säga att om du ska få en större slant för dina frimärken ska de vara från före 1890. Det är inte ofta vanliga svenska frimärken från 1900-talet har något värde – men det finns undantag.

Ett fyra skilling banco-märke från den första dagen som frimärken användes i Sverige har klubbades för över en miljon kronor hos Frimärkshuset 2020. Foto: Frimärkshuset Skandinavisk Filateli/TT

– Enstaka frimärken från så sent som 1970-talet kan kosta pengar, berättar Johan Ericsson på Frimärkshuset, ett auktionshus i Stockholm som arbetar med både frimärks- och myntauktioner.

Det rör sig om häften som man köpte i automat i början av decenniet.

– Under tryckningen upptäckte Posten att ett av märkena var lite konstigt. Då gjorde man ett stort kryss över de märkena för att man skulle sortera bort dem – men så missade man det och det kom ut ett par hundra sådana, 1972 tror jag att det var. De häftena kostar i alla fall runt 5 000 kronor i dag, säger Johan Ericsson.

Dyrbara frimärken från 1900-talet

Andra värdefulla frimärken det finns goda chanser att hitta är kinesiska från kulturrevolutionen, från 1967–68 och ett antal år framåt, berättar Johan.

Annons

– De är eftertraktade och betingar ibland väldigt höga priser, tusentals kronor. Det roligaste är ett litet 8-yuansmärke från 1980. Det är rött med en åtta och apa på, och alla de här tre sakerna är tursymboler i Kina, så de tillsammans gör att det märket brukar kosta ungefär 7 000–8 000 kronor.

Precis som när det gäller gammalt kinesiskt porslin och konsthantverk har kinesiska samlare sedan en tid ”köpt tillbaka” den här typen av frimärken.

– De fanns oftast inte att köpa för vanliga kineser utan såldes till utlänningar, användes för utlandspost och så vidare, och det finns många som samlar.

Något annat man ska titta efter?

– Min rekommendation är att fråga någon som kan, det finns många som gör värderingar, säger Johan Ericsson. Man kan komma hit, det kostar ingenting, så sätter vi oss ner och tittar på samlingen, berättar vad det är och om det finns något värde.

Leta på loppis – ibland kan man hitta en frimärkssamling i ett gammalt album! Foto: Henrik Isaksson/TT

Värdefullt frimärke i fyndad byrå

Eller så värderar de ett enstaka frimärke, för ibland tittar turen fram på oväntade sätt.

– Nyligen hade vi en som hade köpt en chiffonjé, och när han drog ut en av lådorna låg där ett brev från 1870-talet, adresserat till Marocko. De frimärkena är jätteovanliga och dem får man kanske 5 000–10 000 kronor för. Byrån kostade 50 kronor, så man kan fortfarande hitta saker här och där, säger Johan Ericsson.

Spara pengar genom att leva som förrBrand logo
Spara pengar genom att leva som förr

En varning är dock på sin plats vad gäller handel med frimärken. Även om det finns bra saker på nätet så finns också vanliga frimärken till helt orimliga priser. Det finns ju ingenting som hindrar människor från att försöka …

Annons