Allt blir inte dyrare – här är matvarorna som är snälla mot plånboken
Inflationen har ökat ytterligare, och ligger på 7,2 procent i maj, enligt siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB). Det är den högsta noteringen sedan 1991.
Hög inflation, pandemi, kriget i Ukraina samt ökning av energipriser och elpriser är några av de faktorer som har bidragit till den stora prisökningen på mat under senare tid.
Matpriserna har sedan i januari ökat med 8,4 procent och vi möts av rekorddyr mat i affärerna. Mejerivaror, kött, pålägg och snacks är de produktgrupper som ökat mest – och fortsätter att öka – enligt prisjämförelseföretaget Matpriskollen.
I juni ökade priserna på matrelaterade produkter i snitt med 1,4 procent, vilket i sig är en lika stor ökning som under hela 2021. Och allt tyder på att priserna på rekorddyr mat fortsätter uppåt också under juli.
Vissa varor har blivit billigare
Men det finns också det som blivit billigare inflationen till trots. Främst är det grönsaker och där sticker purjolöken verkligen ut med en minskning på 45 procent sedan i fjol. Även avokadon är en grönsak som vi kan fortsätta lägga i salladen då den har sjunkit rejält i pris.