Lästips:NYTT! Korsord Budgettips Spartips Pengar Återbruk Pensionsspara Se ''mer för mindre'' Bäst i test värmeljus

7 tips som kan spara dig tusenlappar i höst!

23 aug, 2017
author Helena Sjögren
Helena Sjögren
Sommaren lider mot sitt slut och kanske ekar plånboken tommare än vanligt efter semestern. Med dessa enkla knep kan du spara tusentals kronor.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Oavsett om du vill åka på en härlig vintersemester eller bara vill dryga ut kassan finns det en mängd smarta val att göra.

Om du börjar göra dina förändring i september och håller på fram till nyårsafton kan du snabbt tjäna tusenlappar.

1. Välj matlåda i stället för utelunch

Visst är det trevligt att gå ut och äta på lunchen, men det blir snabbt mycket pengar. En restauranglunch varje arbetsdag kostar runt 2000 kronor varje månad. Väljer du istället att ta med en matlåda kan du komma undan på ungefär en fjärdedel av den kostnaden.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Sparar: 1500 kronor per månad med matlåda

Sparar fram till nyårsafton 2017: 6000 kronor

2. Skippa take away-kaffen

Många av oss har för vanan att köpa med oss en kopp take away-kaffe i farten. Köper du ditt kaffe på någon av de stora kiosk- eller bensinmackskedjorna kan du komma undan på runt 20 kronor, men om du heller väljer kaffe från en kafékedja kostar det ofta över 30 kronor för en kopp. Här finns med andra ord stora pengar att spara. Ett effektivt sätt att kapa kostnaderna är att brygga sitt kaffe hemma och sedan ta med det i en termos.

Sparar: 400 kronor per månad (om varje köpt kopp kaffe kostar 20 kronor)

Sparar fram till nyårsafton 2017: 1 600 kronor

Take away-kaffe eller te
Foto: Shutterstock/IBL

3. Ta kollektivtrafiken i stället för bil

Att köra bil till jobbet är en självklarhet för många av oss. Men är det verkligen det mest kostnadseffektiva sättet? Förutom själva bränsleförbrukningen ska du även räkna in slitage, försäkringskostnader, eventuella trängselskatter och parkering. I vissa fall är bilen en nödvändighet – i andra bara en vana. Kan du åka kollektivt eller kanske till och med gå eller cykla till jobbet? Finns det möjlighet att samåka?

Annons

4. Säg upp gymkortet

Äger du ett gymkort utan att någonsin använda det? Då är det dags att säga upp det med en gång. Ägna dig i stället åt aktiviteter som är helt gratis som promenader, löpning eller hemmaträning du kan utföra med kroppsvikt. Sitter du redan fast i något dyrt gymavtal du tecknade vid nyår, kan det vara värt att se om din arbetsplats har ett friskvårdsbidrag som kan bekosta träning. Ofta behöver du bara kunna visa upp ett kvitto.

Sparar: cirka 249 kronor per månad

Sparar fram till nyårsafton 2017: cirka 1 000 kronor

Kvinna som springer i en park
Foto: Shutterstock/IBL

5. Fimpa helt eller dra ner på konsumtionen

Röker du eller snusar? Kanske är detta tillfället när du ska sluta – en gång för alla. Att röka ett paket cigaretter om dagen kostar dig drygt 20 000 kronor varje år. Snusar du i stället en dosa varje dag kan du räkna med liknande utgifter.

Sparar: cirka 1 600 kronor per månad

Sparar fram till nyårsafton 2017: cirka 6 700 kronor

6. Köp storpack och leta extrapriser

Att köpa små kvantiteter är ofta väldigt dyrt jämfört med att köpa större volymer. För att spara pengar är det därför smart att försöka köpa större mängder när det kommer till just förbrukningsvaror som toalettpapper. Affärerna skickar ofta ut reklamblad med särskilda erbjudanden. Vill du spara några kronor kan det vara värt att ta en noggrann titt och sedan anpassa veckomatsedeln efter priserna. Tänk också på att mycket mat går utmärkt att frysa. Köttfärs kan frysas in antingen tillagad eller rå i lagom portioner. Spana även efter varor på korta datum, de är ofta kraftigt nedsatta i pris.

Annons

7. Se över dina abonnemang

Vi går alla runt med en mängd tjänster som verkar omöjliga att leva utan. Förutom mobilabonnemang och bredband har vi Netflix, HBO, Spotify, Viaplay och kanske någon ytterligare tjänst. Var för sig blir det inga enorma utgifter – men tillsammans kan pengarna snabbt rinna i väg. Rensa och rannsaka dig själv. Vad använder du och vad använder du inte? I värsta fall får du teckna ett nytt abonnemang.

Kvinna läser en bunt papper med hjälp av ett förstoringsglas
Foto: Kzenon/Alamy

Här har den privatekonomiska tjänsten Zmarta sammanställt fem tips för att spara pengar:

Annons