Lästips: Pyssel med papper Pyssel för barn Skapa med lera Förvandla dina loppisfynd

Uppdatera gardinerna med en ny, vacker färg i höst – så gör du

04 sep, 2024
author Tina Gustafsson
Tina Gustafsson
färga tyg gardiner
När hösten närmar sig är det många som vill uppdatera hemmet, men ibland finns varken tid eller möjlighet att köpa nytt. Vi på Allas älskar återbruk och vill därför tipsa om hur du kan färga dina gardiner för att snabbt få en ny känsla i vardagsrummet eller sovrummet. Vi visar dig hur det går till!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En gardin behöver inte bara sitta vid fönstret. Genom att hänga upp den från taket, kan du skapa illusionen av fler rum. Du kan också hänga längder på väggen för att ge en ombonad känsla. Vi har färgat vår gardinlängd i olika steg, så kallat dip dye, för att få en vacker och unik miljö.

Vi hade en loppisfyndad duk som passade perfekt i bredd och därför inte behövde fållas.

Så gör du ett fint matskydd – av lampskärm och strumpbyxorBrand logo
Så gör du ett fint matskydd – av lampskärm och strumpbyxor

Färga dina tyggardiner – så gör du

Material: En bomullsgardin, textilfärg för handfärgning med tillhörande salt, ett stort kar, skyddshandskar och skyddsplast.

Gör så här

  1. Förtvätta gardinen om den är ny.
  2. Häll vatten i ditt kar och lägg ner gardinen, så den blir genomblöt. Lyft upp den igen.
  3. Häll ner textilfärg och fixeringssalt i karet, blanda noga. Placera hälften av gardinen i karet och låt stå i 15–20 minuter (eller enligt instruk- tionerna på förpackningen).
  4. Ta upp gardinen och lägg den på en plastbit så att den inte lämnar fläckar på golvet. Tillsätt mer färg och fixeringssalt till karet och blanda noga. Placera halva biten av den infärgade delen i karet igen och låt stå i 15–20 minuter (eller enligt instruktionerna på förpackningen). Om du vill kan du upprepa infärgningen, så du får fler färgskiftningar. Låt torka.
  5. Tvätta gardinen, låt torka, stryk slät och häng upp.
färga gardiner i höst

Växtfärga tyg – ett alternativ sätt att färga dina gardiner

Ett alternativt sätt att färga gardinerna är att använda dig av naturfärg.

Annons

Material: Det bästa med växtfärgning är att du redan har det mesta som krävs för det i dina skåp, det du saknar hittar du billigt på loppis. Du behöver en stor gryta i aluminium, emalj eller gjutjärn. Träslevar är alltid bra att röra med. Dessutom behövs burkar och skålar för förvaring av färgbaden. Och har du tur så kanske du hittar gamla böcker om växtfärgning också, det är inte helt ovanligt.

Gör så här

  1. Grundprincipen när du färgar är att koka växtmaterialet tillsammans med en skvätt ättika eller vinäger i en timme, i så mycket vatten som behövs för din mängd tyg. Sila därefter bort växterna.
  2. Lägg i tyget och låt det sjuda i färgbadet i en timme. Hur länge du sedan låter tyget ligga kvar i badet och svalna, beror på hur intensiv färg du vill ha. Det kan ligga i något dygn. I samma färgbad kan du alltså få ut mängder med olika nyanser genom att ta upp tyg vid olika tidpunkter.
  3. Skölj sedan tyget i kallt vatten tills det inte färgar mer, därefter i kallt vatten med lite ättika för att fixera färgen. Torka inte i direkt solljus för det bleker färgen.

--> Här kan du läsa mer om hur du lyckas för att färga tyg med naturliga ingredienser

Sy egna gardiner

När du ändå är igång – varför inte passa på att lägga upp gardinerna samtidigt? Här samlar vi tips för hur du lyckas. Damma av en gammal duk som inte används eller bege dig ut på loppis för att hitta ett prisvärt tyg att uppdatera hemmet med.

Material: Tyg à (fönstrets bredd+8 cm)x(fönstrets höjd+20 cm), en rundstav som är lite kortare än fönstrets bredd, en fyrkantsstav som är lite kortare än fönstrets bredd, makramésnöre, två bitar bomullsband, två metallringar, två skruvöglor och tre krokar. Du behöver också ha tillgång till en hammare, en såg och en häftpistol eller nubb.

Annons

Gör så här

  1. Pressa 2+2 cm mot avigan längs med långsidorna och sy fast med raksöm.
  2. Såga till fyrkants- och rundstaven så de blir 2 cm kortare än gardinens bredd.
  3. Häfta tyget med häftpistol eller spika fast på fyrkantslistens baksida, som kommer ligga mot fönstret. Fäst tyget på rundstaven på samma sätt. Du kan även sy en kanal att dra stavarna igenom, den upptill måste dock ändå fästas.
  4. Vik bomullsbanden runt varsin metallring. Skruva fast skruvöglorna ca 15 cm in från sidorna på fyrkantsstaven, igenom hissgardinstyget samt banden som håller öglorna. Det kan gå enklare om du förs gör hål i tyget och banden genom att spika ner en syl eller ett spik.
  5. Fäst banden på fyrkantslistens baksida med hjälp av en häftpistol eller nubb och göm först knutdelarna under bandet.
  6. Mät upp tillräckligt av makramésnöret så att det räcker till hela gardinens fram-, bak- och ovansida och sedan ned längst med sidan enligt bilden.
  7. Lägg hissgardinen plant. Knyt fast snöret i den vänstra skruvöglan, dra snöret på baksidan lodrätt ner om rundstaven, upp och igenom den vänstra metallringen och över till den högra metallringen. Här ska vara lite band över vid sidan. Ta en ny bit snöre och knyt fast i den högra skruvöglan. Trä snöret på samma vis som den vänstra sidan enbart genom den högra metallringen. Ta ihop snörena och slå en knut som blir själva tampen att hissa upp och ner gardinen i.
  8. Skruva fast två krokar där gardinen ska hänga, utifrån måtten där öglorna är fästa. Skruva sedan fast en krok i fönsterfodret eller väggen att förankra dragsnörena i.

--> Här kan du läsa mer om hur du lyckas med att sy dina egna gardiner

sy egna gardiner
Annons