Stjärnbagaren tipsar: Så lyckas du med pepparkakshuset
Inför varje första advent fylls huset av pepparkaksdoft hemma hos mästerbagaren Fredrik Nylén, som driver bakbloggen Fredriks fika. Han älskar allt som har med julbak att göra och pepparkakshus, som ändå måste räknas till det mer avancerade i bakklassen, har han gjort sedan barnsben.
Under åren har det blivit stugor, herrgårdar, sagoland och till med hans eget hus – en baptistkyrka i Hofors, som ligger mellan Borlänge och Gävle. Varje år inför första advent fylls huset av pepparkaksdoft.
– Att göra pepparkakshus till jul är det roligaste som finns. Det tar tid och energi och tålamod, men det är så värt det, säger Fredrik Nylén.
Mallar, mönster och dekoration
Fredrik har alltid gjort sitt pepparkakshus från grunden, från egna mallar och mönster, till deg, kristyr och dekoration. Därför blir det ofta tre dagars-projekt, ibland fem. Förutom inspirationen så är det viktigaste att få till rätt deg till bygget.
– Jag har testat att göra pepparkakshus med många olika degar. Men med vanlig deg så höll inte taket ihop och det blev ett rivningsobjekt i stället för hus. Men sen fem år tillbaka har jag använt ett recept på världens bästa pepparkaksdeg. Med den blir pepparkakshusen extra hållbara.
Men har man tidsbrist tycker Fredrik helt klart att det är bättre att man köper färdiga byggdelar i affären, än att inte bygga alls.
Det stora nöjet ligger i själva dekorationen, menar han.
– Jag tänker att more is more när det gäller pepparkakshus. Det ska vara mycket kristyr, strössel och godis. Men framför allt ska det vara dekorerat med glädje. Man ska ha kul och använda sånt man tycker är gott och fint!
Allra finast tycker Fredrik det är att rita kristyren som kurbits, målarkonst från Dalarna.
– Jag tänker i alla fall att det ser ut som kurbits, men det kanske inte alla andra tycker, säger han och skrattar.
Lim till pepparkakshus
Efter att Fredrik har ritat mallarna, skär han ut och bakar alla delar. När de har svalnat är det dags för dekorering. Det gör han innan han sätter ihop husdelarna.
Till monteringen använder han smält socker som lim, en omdebatterad metod.
– Det är hett och farligt för barn, men det går bäst och sätter sig snabbast. Dessutom blir det inga skarvar. Man kan göra det med kristyr om man har barn, men då tar det längre tid att torka och kanske inte sitter ihop så bra.
I år fastnade Fredrik till slut för att göra en vinterstad i siluett. Han jobbade mycket med färgad kristyr till kransar och granar och blev färdig på rekordtid.
– I år tog det bara tre timmar. Egentligen ville jag göra en hel by, men när jag tänkte tanken att göra mer än ett hus så blev jag trött innan jag började. På det här sättet så kan man göra massor av hus, fast på rekordkort tid!
Fredrik fikas 6 bästa tips för att lyckas med pepparkakshuset
1. Deg
Använd rätt deg. Alla pepparkaksdegar är inte gjorda för att bygga hus med. Då kan degen var för mjuk och porös så att huset inte håller.
2. Lim
För att huset verkligen ska hålla, sätt ihop med smält socker. Det blir ett stabilare hus och sätter sig direkt.
3. Dekoration
Det är lättare att dekorera när det är plant, så gör det innan du sätter ihop huset.
4. Kristyr
Det är svårt att få huset rakt med snygga husknutar. Använd då kristyren rikligt och täck kanterna i stället.
5. Kantskär efter mallar och mönster
Om du vill ha huset exakt så som ritningen är, kantskär pepparkaksbitarna direkt när de kommer ur ugnen. Om det blir glipor eller sneda väggar så gör det ingenting. Använd kristyren och täck dina misstag.
6. Belysning
Sätt gärna belysning i ditt hus. Det är något du ska visa upp och vara stolt över!