Lästips: Pyssel med papper Pyssel för barn Skapa med lera Förvandla dina loppisfynd

Tygservetter med frukttryck – enkelt och roligt pyssel

11 sep, 2024
Tygservetter med tryck av äpple och citron.
Sätt färg på dukningen med vackra servetter med läskande frukter. Tryck dit färgen med hjälp av frukthalvor. Foto: Julia Viklund/Polhem
Gör din middagsbjudning extra fin med personliga tygservetter. Använd de frukter du har i skafferiet och lite färg – och låt fantasin flöda.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Servetter med frukttryck – enkelt diy

Material: Tygservetter och textilfärg. Om du väljer att trycka på papper kan du använda hobbyfärg. Finns hos Rusta och andra välsorterade hobbyaffärer. Samt skärbräda, kniv och önskade frukter, till exempel äpple och citron.

Se också: Pyssel med toarullar – tryck med textilfärgBrand logo
Se också: Pyssel med toarullar – tryck med textilfärg

Så trycker du med frukt

1. Tvätta tygservetterna och låt torka innan, så att färgen fäster ordentligt sedan.

2. Dela frukten på mitten med en kniv på en skärbräda. Om frukten är extra saftig kan du dutta med papper för att få bort saften.

3. Placera ut tygservetten med ett underlägg eller tidning under för att slippa att färgen blöder igenom.

Gör egna frukttryck på tygservetter med citron och äpple.
Servetterna blir vackra och personliga med frukttryck – gärna med olika frukter och färger på alla. Foto: Julia Viklund/Polhem

4. Dutta färg med en svamp eller pensel på frukthalvan. Du kan få prova dig fram hur mycket färg du behöver.

5. Tryck nu valfritt mönster över tygservetten. Det är bara din fantasi som sätter gränserna. Om du vill måla dit extra detaljer, så som stjälkar och blad, kan du göra det med en liten pensel efter att frukttrycken har torkat.

6. Låt torka några timmar. Vissa färger kräver att du fixerar den med strykjärn, men läs instruktionerna på just din färg innan.

Idé: Rusta/Polhem

Tips!

Du kan även göra fina tryck på andra textilier så som kökshanddukar och tygkassar. Eller så kan du trycka på papper och göra fina present­papper och grattiskort.

Du kan enkelt omvandla hobbyfärg till textilfärg med hjälp av specialmedium. Då blandar du lika delar av de båda. Finns hos bland annat Creativ Hobby, ca 39–80 kr.

Annons