Så gör du egen fågelmat – bästa receptet
I november är det dags att börja mata fåglarna. Då har höstens rikedom av feta insekter börjat sina och fåglarna tar tacksamt emot lite extraföda. Egentligen äter de gärna från fågelmatarna året om, det spelar ingen roll att det finns fullt av naturlig föda runt omkring.
Viktigaste matningsperioden är dock under senvintern, ungefär i mars då växter och insekter inte vaknat till liv än.
Bästa receptet för egen fågelmat - få tipsen här:
Fåglar flyttar trots matning
Det finns en del myter kring fågelmatningen, något Niklas Aronsson, författare till boken Mata fåglar samt redaktör för föreningen Birdlife Sveriges medlemstidning Vår Fågelvärld, gärna slår hål på.
– Fågelmatning är något vi människor tycker är trevligt. Man behöver absolut inte ha dåligt samvete om man av någon anledning vill eller måste ta en matningspaus. Fåglarna klarar sig alltid ändå.
Det stämmer inte heller att man lockar flyttfåglar att stanna om man börjar mata dem tidigt.
– Fåglarnas beteende sitter i genetiken och de flyttar ändå.
Så fixar du bästa fågelmaten
Talgbollarna som säljs butikerna är ofta producerade för andra länder med annat klimat och fryser här. Då kan fåglarna inte kan få loss någonting att picka i sig. Häng istället upp ister eller gör egna goda fettbomber som är bra för dem när det är kallt ute.
Ska du bjuda på något riktigt bra och energirikt, är det här ett recept att följa:
Recept hemgjord fågelmat
- Smält två delar kokosfett och en del smör i en kastrull.
- Blanda i exempelvis russin, nötter, solrosfrön och dadlar.
- Klipp till snören som ska bilda upphängningsöglor. Ej för korta.
- Lägg snörena i botten på någon sorts formar, silikonbakformar eller plastformar, med öglor utanför kanterna. Du kan också använda små krukor. Då ska bottenhålet täppas till, men snörena ska sticka ut där som öglor.
- Häll upp smeten i formarna och låt stelna. Använder du krukor, stick i en gren eller kvist som fåglarna kan sitta på. Du kan också forma smeten till bollar och lägga i nät, ungefär som de traditionella talgbollarna. Eller fylla en kotte.
- När smeten hårdnat kan plastformarna tas/klippas bort. Har du använt krukorna ska de vara kvar.
- Häng ut fettbomberna på lämpligt ställe.
Bästa matarna – välj rätt modell till fåglarna
Välj modeller där fåglarna inte kan gå i maten, inte gammaldags fågelbord där maten ligger utanför huset, så undviks sjukdomsspridning. Rör som man häller frön och nötter i, och som har sittpinnar utanpå, är bra varianter. Att fåglarna inte tvingas gå i maten, där det lätt också blir spillning, är det viktigaste. Rengör mataren någon gång under vintern samt när den plockas ner för säsongen.
Placera mataren rätt
Välj en plats i utkanten av trädgården och nära buskage eller träd där fåglarna kan gömma sig. Det är i princip bara talgoxe och blåmes som är så oskygga att de kommer trots att mataren sitter nära huset. Ett tiotal meter från där det ofta är mänsklig aktivitet är att rekommendera. Skaffa en liten kikare så kan du följa fågellivet ändå.
Fågelgrupper på Facebook
Facebookgruppen Fåglar inpå knuten, som drivs av Birdlife Sverige, har nästan 50 000 medlemmar. En plattform där man på trevligt sätt kan lära mer och få kontakt med andra fågelintresserade.
Av Anni Jähde
Foto Shutterstock/TT