Så färgar du påskägg helt naturligt
Att färga ägg är för många en tradition som är starkt förknippad med påsken. Du kan använda dina ägg som dekoration på påskbordet, hänga dem i påskriset eller varför inte servera dem som ett vackert och färgglatt inslag på påskbuffén.
Men hur gör man då för att färga ägg? Här får du en steg för steg-guide till att färga påskägg på helt naturlig väg. De flesta ingredienserna har du dessutom säkert hemma i skafferiet!
Så färgar du ägg naturligt – beskrivning
Du behöver:
ca 500 g rödkål
1 liter vatten
2 msk vitvinvinäger
ev någon tsk bakpulver
Gör så här:
1. Skär rödkålen fint, fint. Koka upp vatten, vinäger och rödkål i en kastrull, låt sjuda i en halvtimme.
2. Låt svalna och sila sedan bort kålen.
Färga ägg – naturlig blå färg
3. Är tonen på vätskan som du vill ha den? Vill du göra den mindre lila och mer blå, tillsätt någon tsk bakpulver.
4. Lägg försiktigt ner de urblåsta äggen i färgbadet.
5. Ju längre äggen får ligga i, desto mörkare blir de i nyansen. Redan efter några minuter har de en svag nyans, men de kan ligga i upp till ett dygn för en intensiv färg. Lyft upp äggen, torka av dem och lägg dem att torka färdigt på ett fat med en bit hushållspapper på.
Färga urblåsta ägg på naturlig väg
Du kan få fram andra färger om du ersätter rödkålen med någon av följande ingredienser:
Rosa/rött: 2–3 råa rödbetor.
Gult: 4 msk gurkmeja.
Brunt: 2 dl kaffe.
Gyllenbrunt: skal från 4–5 gula lökar.
Hur blåser man ur ett ägg?
Ta fram äggen du vill använda några timmar/något dygn i förväg, så att de är rumstempererade, de går lättare att blåsa ur då. Tvätta äggen under varmt vatten. Skaka äggen. Använd en knappnål och gör ett mindre hål i basen av ägget och ett något större i toppen. Slut läpparna runt det mindre hålet och blås allt du förmår, så att äggula och -vita kommer ur det något större hålet. Du kan behöva peta lite med nålen för att enklare få ut innehållet. Skölj ur äggen så gott det går med varmt vatten och låt dem sedan torka innan du färgar dem.
Glöm inte att baka en god påskkaka av gulan och vitan! Kanske vår lyxiga påsktårta de luxe med sylt, hallon och marsipan? Receptet på påsktårtan hittar du här.
Så förvandlar du äggen till pynt till påskriset
Vill du hänga upp ägget knyter du en ögla av tråd eller snöre på en avbruten tändsticka som du stoppar in i det större hålet. När du drar försiktigt i tråden fixeras tändstickan.
Tips för olika nyanser på äggen
Låt gärna äggen ligga i färgbadet olika länge, så får du en korg ägg i skiftande toner. Det går naturligtvis bra att göra så här med kokta ägg också, om du vill ge gästerna extra vackra frukostägg.
Foto: IBL/TT