Louise och Mario byggde en egen cykelhusvagn – gör succé på nätet
– Det var mycket lättare att bygga den än vi hade trott, säger Louise.
Med lite tur kan du i norska Rakkestad numera se att annorlunda ekipage rullande på vägarna. . Det är Louise Tellmos, 34, och hennes man Mario Andrades, 35, hemmabyggda cykelhusvagn som sedan någon vecka tillbaka är färdigbyggd och redo för äventyr.
När Louise nyligen lade ut bilder på konstruktionen på Facebook, lät reaktionerna inte vänta på sig.
– Min mamma delade bilderna i några olika Facebook-grupper samma kväll och när jag vaknade nästa morgon hade jag 6 000 likes. Det var jag verkligen inte beredd på, säger Louise och skrattar.
Cyklade till Österrike
Hon och Mario har bott i Norge sedan november 2019. Louise, ursprungligen från Småland, har jobbat som undersköterska i landet i sex år och i november 2019 bestämde sig paret för att flytta dit på heltid för att slippa pendlingen.
Under våren har projekt cykelhusvagn upptagit mycket av deras tid och tankeverksamhet, men idén om bygget har funnits hos dem i flera år. Båda är inbitna cyklister som älskar att ge sig ut på vägarna.
– Vi har gjort två längre turer på cykel. Den ena gick från Norge till Sverige genom Danmark och det regnade så mycket. Vi blev tvungna att ta in på hotell eller vandrarhem bara för att kunna torka alla saker. Den andra turen gick ner till Wien i Österrike och då kände jag ibland att det var lite otäckt att bo i tält. Jag är ganska lättskrämd och vill gärna kunna låsa in grejerna någonstans. Idén till husvagnen kom i samband med de här resorna, säger Louise.
Lärde sig med hjälp av Youtube
Paret började titta på mängder av filmklipp på Youtube för att bilda sig en uppfattning om hur det egentligen går till att bygga en egen husvagn. Många bygger i olika plastmaterial med tanke på vikten, men det var framför allt en cykelhusvagn i plywood som fångade Louises och Marios intresse.
Se också! Sandra byggde sin husbil - åker var som helst i världen:
– Vi kände direkt att vi ville göra något liknande. Mario bygger alltid en massa, han har en verkstad i vår källare. Där finns massor av spillvirke och så har vi fått en massa saker gratis via norska Blocket.
Bland annat fick paret hämta tre bokhyllor och ett gammalt matbord som skulle slängas. Av möblerna tog de bland annat tillvara på pärlspont, som nu utgör själva skalet på cykelhusvagnen.
– Mario sparar på allting, vilket är jättebra för nu fanns allting hemma. Han byggde stommen och sen satte vi på hjulen, vilket var jättelätt. Överlag har allting varit mycket lättare att bygga än vi först trodde. Jag har väldigt lite byggerfarenhet, men det här kunde jag göra på egen hand utan problem.
Så mycket kostade det att bygga en cykelhusvagn
Totalt tog det ungefär en till två veckor att färdigställa bygget. Det enda som krävde lite specialkunskaper var att svetsa fast ställningen som fästs i cykeln. Det fick de hjälp med av en granne. I övrigt är Louise ganska övertygad om att vem som helst kan bygga sin egen cykelhusvagn.
– Om folk som ser den tycker att det skulle vara något för dem, kan jag hälsa att det verkligen är väldigt lätt att bygga en egen.
Den lilla husvagnen rymmer ett litet sovrum, där paret har lagt in en madrass som är 1,05 meter bred. Ovanför sängen finns ett litet förvaringsutrymme och köket når man genom att fälla ut en liten lucka på baksidan av husvagnen. Där finns en liten gasdriven kokplatta och plats för de viktigaste förnödenheterna.
Tack vare att de hade det mesta hemma redan, har cykelhusvagnen inte grävt något stort hål i plånboken.
– Ungefär 200 kronor har vi lagt ut. Vi köpte skruv och båtlack, resten hade vi hemma, säger Louise.
Måste ta det lugnt i nedförsbackar
Totalt väger ekipaget runt 60 kilo utan packning. I nedförsbackar kan det därför kännas lite läskigt att köra den.
– Man måste ta det väldigt lugnt och bromsa hela tiden. Vi ska sätta på extra bromsar har vi tänkt, så att husvagnen bromsar samtidigt som man bromsar på cykeln, säger Louise.
Än så länge har paret inte tagit cykelhusvagnen med på någon längre tur än kortare dagsutflykter. I slutet av sommaren hade Louise och Mario planerat att cykla hela vägen ner till norra Spanien och besöka Marios pappas gamla hemtrakter. Paret vill testa att bygga en egen elcykel och bli självförsörjande på el med hjälp av solcellspaneler på taket.
Vill testa att bygga egen elcykel
Men så kom coronapandemin i vägen, och just nu får Louise inte lämna Norge överhuvudtaget eftersom hon jobbar inom vården. Så planerna har skjutis fram ett år och nu tänker paret istället utforska närområdet i Norge i sommar tillsammans med sin cykelhusvagn.
– Den passar jättebra för kortare turer, men om vi kommer iväg till Spanien nästa år funderar vi på att bygga en lättare variant i ett annat material. Det går att göra nästan vad som helst genom att återanvända gamla saker och när man ser att det funkar blir det en otrolig wow-känsla, säger Louise.