Lästips:Pyssel med papperPyssel för barnSkapa med leraFörvandla dina loppisfynd

Kräftfest – så dukar du med loppisfynd för årets kräftskiva!

31 jul, 2024
Cecilia Sandbring
kräftskiva dukning
Med härliga loppisprylar dukar vi upp till kräftskiva i sensommartid. Rönnbär, dillkronor och snäckor gör det extra mysigt. Och ett lättfixat flaggspelgör sig bra över bordet! Här hittar du massor av tips på dukning till kräftskivan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att använda sig av prylar från loppis när du dekorerar för årets kräftskiva är både snällt mot plånboken och miljön. Se Allas bästa tips för en lyckad dukning för kräftskivan – gjord på endast loppisfynd och saker som du hittar ute i naturen!

kräftskiva dukning med loppisfynd

Kräftskiva dukning – loppisfynden som sätter stämningen

Att använda sig av prylar från loppis när du dekorerar för årets kräftskiva är både snällt mot plånboken och miljön. Så glöm allt vad mataffärens papperstallrikar heter, dessa fynd känns roligare och går dessutom att spara i många år framöver!

  • Gör ditt eget flaggspel med hjälp av en lina och en blandning av vikta tygservetter.
  • Ett gäng snäckor och stenar samt en planka från stranden får agera bordsdekoration för kvällen – placera ut ett gäng blockljus på plankan och dekorera med de vackra snäckorna och stenarna!
  • Knyt ihop kanterna på duken och dekorera med jutesnöre och färsk dill.
  • Duka med riktigt porslin med kräftor på istället för papperstallrikar – ett tips är att leta på avdelningen där du hittar julpynt och påskpynt!
  • Silverbestick går att hitta billigt på loppis och går att använda i många år framöver.

1. Festligt flaggspel till kräftskivan

Klara färger passar fint till kräftskivan. Ett färgglatt flaggspel gör du enkelt genom att binda upp en lina tvärs över rummet och hänga upp olika tygservetter eller kökshanddukar vikta på diagonalen över linan. Stryk gärna till lite över vecket innan du hänger upp servetterna så hänger de snyggare.

Annons
flaggspel kräftskiva

2. Låt strandfynden bli en vacker bordsdekoration

Mitt på bordet placerade vi en sliten gammal planka. Med några blockljus, snäckor och stenar blir den en fin bordsdekoration.

diy bordsdekoration

3. Dekorera duken med färsk dill och rönnbär

Om duken är för lång är det enkelt att binda ihop den med snöre i de fyra hörnen. En klase rönnbär och en kvist krondill gör det till en vacker dukningsdetalj.

Annons
dekorera bordsduk

4. Passande porslin till kräftskivan

Självklart ska det vara kräftor på porslinet! På loppis kostade sex tallrikar och två stora fat 300 kr. Servisen är troligen från slutet av 1900-talet. Gröna glas från Johansfors glasbruk, mitten av 1900-talet, värde 50 kr/st. Dessa går att använda år efter år – en anledning att bjuda in till kräftskiva även nästa sommar!

porslin med kräftor

5. Slå till på vackra silverbestick

Det finns många sorters vackra silverbestick att hålla utkik efter på loppis. Om du hittar dem – slå till! Dessa kan du ha kvar i många år framöver.

Annons

Varför har man kräftskiva?

Kräftfesten är starkt förknippad med svensk identitet och har sitt ursprung i det kräftfiskeförbud som rådde mellan november och augusti i början av 1900-talet. Traditionellt började fisket den 7 augusti klockan 17. År 1994 togs förbudet bort – men traditionen att inleda kräftätandet i början av augusti består. Det var via impulser från kontinenten under främst 1600-talet som kräftätandet kom hit. Första gången kräftan nämns i svensk gastro­nomi är i ett brev från Erik XIV redan år 1562. Kungen befaller att så många kräftor som möjligt skaffas fram inför systern Annas bröllop. • Från början användes kräftor i färser och stuvningar, senare började man äta kokta, hela kräftor varma. Först i slutet av 1800-talet fick kräftorna svalna före servering.

Källa: Nordiska museet

Se kändisarnas favoriter på kräftskivanBrand logo
Se kändisarnas favoriter på kräftskivan
Annons