Lästips: Pyssel med papper Pyssel för barn Skapa med lera Förvandla dina loppisfynd

Gör själv – armband i silver med hjärta

01 nov, 2016
author Lina Lundström
Lina Lundström
Armband i silver med hjärta
En vacker present i form av ett armband prytt med ett hjärta. Med några verktyg och silvertråd tillverkar du det enkelt själv!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Gör ett eget silverarmband – beskrivning

Storlek: Ca 21 cm i omkrets.
Materialåtgång: 50 cm valfri tråd, 1,5 mm i diameter (vi har använt 925 sterling silvertråd), rundtång, flacktång, avbitartång, skentång, liten halvrund fil, ev smärgelpapper eller trollull, plasthammare och skruvstycke.

BESKRIVNING

1. Räta ut tråden ordentligt. Fatta tag i trådens båda ändar och dra den fram och tillbaka mot en träkant, t ex på en skärbräda, tills det går att räta ut den med fingrarna. Jämna till ev bucklor på tråden med flacktång.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

2. Forma hjärtat: Sätt skentången ca 2 cm från trådens ena ände och vik ca 45 grader. Flytta tången ytterligare ca 2 cm uppåt längs tråden med den rundade sidan mot det som ska bli hjärtats innersida. Forma den första böjen på hjärtats övre bågar.

3. Byt till rundtång. Sätt tången där tråden ska vända upp till nästa båge och pressa med fingrarna upp tråden till hjärtats andra båge. Byt till skentång och forma först själva bågen och vinkla sedan tråden så att hjärtspetsen får form. Pressa därefter tråden så att de båda ändarna löper parallellt och kan forma själva armbandet.

4. Fila ner den lilla ändbiten där hjärtat börjar till en spets i ungefär halva trådens tjocklek så att öglorna som ska binda hjärtformen inte blir för stora.

5. Mät hur lång den långa änden tråd från hjärtat är. Dra av 4 cm på det måttet och vik sedan tråden dubbel med hjälp av först rundtång, sedan flacktång. Vik upp de sista 4 cm på den långa änden i 90 graders vinkel (se skiss). Räta ut ev bucklor så att trådarna som ska bilda själva armbandet ligger så tätt och rakt som möjligt.

6. Om du har tillgång till skruvstycke, linda lite tyg eller skinn runt armbandsdelen och fäst det i skruvstycket. Trä annars öglan där tråden vänder över en spik som sitter stadigt eller ta någon till hjälp som kan hålla armbandsdelen medan du formar öglorna.

Annons

7. Sätt flacktången ytterst i den långa utstickande änden. Just där den andra änden, den filade tråden, tar slut börjar du forma öglorna som binder hjärtformen. Den sista öglan avslutas på armbandets undersida. Bit av ev överbliven tråd med avbitartången och fila änden så den inte skaver mot huden.

8. Sätt rundtången ca 1,5 cm från armbandets ände och forma knäppet som ska låsa armbandet. Forma armbandet med händerna så det passar runt armen. Justera ev längden genom att forma snäppet längre eller kortare. Putsa bort ev märken med smärgelpapper eller lite trollull.

Diagrammet hittar du här!

 

Tips! 

* Mjukglödgad tråd är lättare att arbeta med, men tappar också lättare formen när man använder armbandet. För att motverka det kan man i så fall hamra med plasthammare på det färdiga armbandet så att metallen härdas.

* Om du inte är van att arbeta med tråd och tänger, träna då först på en bit billig metalltråd.

 

Modell: Inger Pettersson

Frågor om beskrivningen: Marie Karlssontel 042-17 35 53

Av Tina Gustafsson, Josefin Martholm, Malin Rosdahl och Gunilla Thermaenius

Foto: Christina Uhlin

 

Läs också:

Virkat armband

Så rengör du smycken hemma – med proffsigt resultat

 

Annons