Lästips: Pyssel med papper Pyssel för barn Skapa med lera Förvandla dina loppisfynd

Fin girlang med pepparkakshus – roligt pyssel med lera

16 okt, 2024
Girland med pepparkakshus gjorda av lera.
Du kan variera både form och färg på husen om du föredrar det. Få vissa hus att se ut som kyrkor och andra som kojor i olika färger. Foto: Kristina Svejstrup Pedersen
Med lite lera, färg och en penna kan du skapa en hel magisk julby av vackra små pepparkakshus. Sätt ihop dem till en girlang eller häng dem en och en i julgranen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 enkla julpyssel att göra hemmaBrand logo
Se också: 5 enkla julpyssel att göra hemma

Samla barnen och vänner för en trevlig pysselstund. Att pyssla med lera är perfekt för att låta kreativiteten flöda. Ni kan även använda pepparkaksformer för att skapa andra former till era girlanger eller julgranspynt.

Pepparkakshus av lera – så gör du

Material: Kavel, lufttorkande lera, bakplåtspapper, kniv, penna, sandpapper (grovlek 240), brun akrylfärg, pensel, vit tusch och snöre. Materialet hittar du i de flesta hobbyaffärer, till exempel Panduro och CCHobby.se.

Beskrivning – enkla steg för steg

Steg 1: Kavla ut leran på bakplåtspapper så att den blir ca ½ cm tjock. Skär olika husformer med en kniv. Vill du ha exakt samma hus kan du göra en kartongmall i förväg. När du har klippt alla dina hus och tagit bort överflödig lera, stick ett litet hål i toppen av huset med en penna. Låt leran torka i 1–2 dagar.

Girlanda med bruna och vita pepparkakshus gjorda av lera.
De små pepparkakshusen är lika fina som girlang som i julgranen. Foto: Kristina Svejstrup Pedersen

Steg 2: Slipa försiktigt kanterna på husen med sandpapper för att göra dem släta. Torka bort dammet med en torr trasa och måla husen med akrylfärg på båda sidor och alla kanter, gärna i två lager. Låt färgen torka i några timmar.

Steg 3: Dekorera husen med en vit markör: Rita dörrar, fönster och tak med snö. Sätt snören i husen. Du kan både använda husen separat i dekorationer eller knyta ihop dem till en girlang.

Text och foto: Kristina Svejstrup Pedersen

Annons