DIY: Så här gör du egna doftljus – med doft av jul
Att tända ett doftljus hemma gör att den där riktiga myskänslan infinner sig på en gång. För visst finns det något rogivande i att se lågan fladdra samtidigt som en mild doft sprider sig i hemmet?
Här ser du hur du gör dina egna juliga doftljus:
En som älskar doftljus är Fredrik Nylén, bloggare på allas.se och bakboksförfattare. Hemma i den ombyggda kyrkan i Hofors där Fredrik bor tillsammans med sambon Emil och hunden Lovis, är doftljus vanligt förekommande under den mörka delen av året.
”Vi har alltid något ljus som står och brinner här hemma i kyrkan på kvällarna”, skriver han på sin blogg.
Doftljus till julen
För Fredrik är det viktigt att doften inte är för stark – det ultimata doftljuset släpper bara ifrån sig en hint av doft som ger den rätta stämningen. Och bäst blir det förstås om man gör dem själv – då kan man ju bestämma doftstyrkan efter eget tycke och smak. Precis det har Fredrik själv testat på nyligen, och i ett inlägg på bloggen beskriver han hur man går till väga. Och det är faktiskt betydligt enklare än man kan tro! I vår instruktionsfilm här nedan kan du se hur det går till, steg för steg:
Det här behöver du för att göra egna doftljus:
4 värmetåliga burkar som rymmer 2-3 dl
1 kg ljusvax
Ljusvekar
Vekhållare (eller en glasspinne)
Valfri doftolja
Eventuellt ljusfärg
Så här gör man egna doftljus:
1. Smält ljusvaxet i en bunke över vattenbad – aldrig direkt i kastrullen. Vaxet ska långsamt smälta i bunken. Spara 100 gram vax till senare.
2. För att fästa veken i burken eller glaset, doppa den i lite av det smälta vaxet innan du fäster den i mitten av behållaren.
3. Om du har en vekhållare, använd den för att centrera veken. Fredrik tipsar om att du annars kan binda fast den på en pinne för att hålla den i mitten – se på hans blogg hur han gått till väga. Saknar du både vekhållare och pinne går det bra att försiktigt dra veken på plats efter att du har hällt på vaxet.
4. När vaxet har smält är det dags att hälla i eventuell ljusfärg. Pröva dig fram till hur mycket som behövs.
5. När allt vax har smält är det dags för doftoljan. Även här får du experimentera dig fram till rätt mängd och känna efter hur starkt du vill att ljuset ska dofta.
6. Häll försiktigt vaxet i burkarna. Låt stelna i tre till fyra timmar.
7. När vaxet stelnat kan det ha bildats en grop i mitten av ljuset. Då tipsar Fredrik om att du smälter det sista av vaxet som du sparade undan och sedan häller det i gropen.
8. Låt sedan ljusen stå över natten så att vaxet hinner sätta sig ordentligt.
9. Till sist: klipp av veken så att ungefär en centimeter sticker upp ur ljuset.
Nu är dina doftljus klara och du kan njuta av väldoft under många kommande vinterkvällar. Doftljusen är också en perfekt julklapp att ge bort till någon du tycker om.