ANNONSSAMARBETE MED HEMFRID
Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Loppistips Kända brottsfall Livet med katt

Frida Fahrman och Klara Doktorow: ”Så minskade vi bråken i våra relationer”

01 sep, 2024
Profilerna Frida Fahrman och Klara Doktorow lever båda hektiska liv med egna företag, hus, man och barn. För att få ihop livspusslet, och minimera konflikterna på hemmaplan, har de tagit till ett smart knep – vilket även ger mer tid till annat.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto

Hemfrid är den ledande aktören för tjänster i hemmet. Få ihop livspusslet och skapa mer tid för annat med hjälp av hemstädning. Läs mer här.

Profilerna Frida Fahrman och Klara Doktorow bor båda i villa med man, barn och husdjur. De ser hemmet som sin trygga plats där de kan koppla av och varva ner men också där de bjuder in till sociala tillställningar och där barnen leker med sina vänner. För att kunna koppla av och må så bra som möjligt är städningen en jätteviktig del för de båda.

Klara Doktorow spelar in podcasten "Trettio plus trevar" från hemmakontoret – och jobbar som bäst när det är rent och städat runt omkring sig.

– Jag är faktiskt ett regelrätt proffs på att städa. Min mamma är pedant och lärde mig tidigt vad ”spot clean” betyder. Jag fick träna på badrummet och om det inte var tillräckligt rent och putsat så smutsade hon ner och sa ”gör om, gör rätt!” Det är något jag uppskattar så mycket i vuxen ålder, men det betyder även att jag inte kan fuskstäda. När jag väl börjar tar det timmar att få det som jag vill. Den tiden är svår att hitta i en vardag med villa, tre barn, husdjur och eget företag, säger Klara Doktorow.

I stället för att lägga ett par timmar en lördag på att städa, så kan jag umgås med mina barn.

Frida Fahrman
Frida Fahrman tillsammans med familjens hund Lova.

Hemma hos Frida Fahrman städas det ungefär en timme om dagen, men genom att även ta hjälp med städningen frigörs tid på helgerna, som är dyrbar tid för familjen.

– I stället för att lägga ett par timmar en lördag på att städa, så kan jag umgås med mina barn. Göra sociala saker med gott samvete utan stress, säger hon.

Hemma hos Frida Fahrman i Danderyd.

Bråk om städning

Att bråka om städning i relationen är långt ifrån ovanligt. Redan tidigt in i förhållandet bestämde sig Frida Fahrman och hennes man för att ta hjälp med städning regelbundet.

– Vi behöver ändå städa lite varje dag men det större och övergripande, det har vi prioriterat att få hjälp med. Vi är båda helt överens om det, vi kan skippa mycket annat för att kunna behålla städningen. För oss har det nog varit en viktig del i vår relation faktiskt.

När jag var singel med mitt äldsta barn behöll jag städhjälp, fast jag vände på varje krona.

Klara Doktorow

Även Klara Doktorow har prioriterat hemstädning, oavsett var i livet hon befunnit sig.

– Jag har i princip haft hemstädning sedan jag flyttade till Stockholm. När jag var singel med mitt äldsta barn behöll jag städhjälp, fast jag vände på varje krona, för att orka lägga all tid och energi utanför jobbet på mitt barn. Det var värt att käka makaroner på min barnfria tid, säger hon.

Att kunna luta sig tillbaka i soffan med en bok efter en lång arbetsdag är möjligt när städningen redan är gjord.

När hon träffade sin man Kjell var han först skeptisk till att låta någon annan städa deras hem.

– Nu har jag fått med honom på att ha hemstädning för grovstädning. Vi har bråkat mycket om städning och insett att vi kan hålla efter kök och badrum själva, men vi sparar hellre in på andra utgifter och låter ett proffs hjälpa oss att hålla den nivå vi vill ha. Då kan vi ägna mer tid åt barnen och varandra.

Genom att inte behöva lägga tid på städning kan Frida vara mer i trädgården där hon gärna odlar både grönsaker och blommor.

Hela familjen städar

Har ni någon fördelning om vem som sköter vad i hemmet?

F: Inte uttalat, men det blir indirekt så. Jag är extremt noga med att det ska vara en jämn och rättvis fördelning i hemmet. Alla behöver inte göra allt men man hjälps åt och är ett team i en familj.

K: Fram tills nyligen har Kjell varit den som fixar tvätten och småstädar lite hela tiden. Jag har tagit allt med matlagning och inköp, samt den som gör ”spot clean”-städningen men alldeles för sällan. Nu har vi utmanat varandra i att dela upp alla sysslor oftare. Kjell vill laga mer mat och utvecklas i köket och jag vill egentligen inte tvätta men det är en kompromiss jag får leva med.

Hemma hos Klara Doktorow i Huddinge.

På vilket sätt involverar ni barnen i städningen?

F: De är stora nog att klara av det mesta och får göra det också. De städar på sina rum, dammsuger ibland, bör alltid plocka undan efter sig och sina vänner vid lek och bakning. De får bädda, plocka in i diskmaskinen och hjälpa till lite med tvätt också. Jag tycker det är viktigt att man lär sig hur det fungerar i ett hem där man kan hjälpas åt.

K: De större barnen som är sju och 12 år förväntas plocka undan och dammsuga sina rum. De hjälper till med disken och matlagningen. Jag tycker det är superviktigt att involvera barnen och boosta deras självförtroenden. Det är kul att göra ”hitta strumpans kompis” som en gemensam aktivitet där vi lägger alla tvättade strumpor i en hög och hittar den som matchar.

Frida Fahrman driver bland annat beauty-podcasten "Beauty & Bubblor" och unnar sig gärna lite extra tid i badrummet.

Frida Fahrmans bästa städtips

1. Plocka undan först, städa sen. Det är svårt att få det rent om allt ligger framme. Ta det direkt och lite i taget, det blir jobbigare att vänta och ta mycket på en gång.

2. Se till att alltid ha det fräscht i köket – multitaska! Samtidigt som du väntar på att kaffet ska bli klart, plocka ut disken. När maten är i ugnen, plocka undan allt du använt direkt och så vidare.

3. Ha städprodukter nära till hands så som en dammsugare i köket eller en köksspray på diskbänken. Vägen blir "längre" om man ska plocka fram och ställa tillbaka.

Jag har upptäckt att sådana där papper som man köper när man ska vaxa benen hemma med sockervax, de är helt otroliga att putsa speglar och rostfritt stål med efter man har torkat med rengöring och en trasa. Lämnar inget ludd. Fråga inte hur jag kom på det, en hemlighet som följer med till graven.

Klara Doktorow

Klara Doktorows bästa gå bort-present

”En toalettborste som även har en liten borste uppåt så man kommer åt innanför spolkanten. Herregud vad mycket skit som samlas där! Jag är känd bland vänner för att kommentera deras toalettstädning. Ett av mina sämre personlighetsdrag – jag vet! Men nej, när de säger att det är gulbrunt nere i böjen så är det inte rost och det går att få bort. Porslin kan inte rosta…”

Läs mer om Hemfrid och hur de kan hjälpa dig med hemstädning här.