Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Spartips Livet med katt Nostalgi Gratis noveller

11 gamla burkar och förpackningar som kan vara värda tusentals kronor – dessa ska du inte slänga

26 mar, 2025
author Cecilia Sandbring
Cecilia Sandbring
Foto: Auctionet, TT
Askar, burkar, lådor och flaskor – gamla förpackningar är både dekorativa och roliga att samla på. Och vissa är till och med ganska ­värdefulla! Kanske har du någon dyrgrip i skåpen?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppisBrand logo
Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppis

Bakom disken i den gamla lanthandeln fanns allt man kunde önska – smör, ägg, korv, kryddor, mjöl, socker, kakao, spik, råttgift, porslin, såpa, skor… Och på golvet kunde det stå tunnor med salt sill, koppartunnor med bröd och säckar med kaffebönor.

Många av varorna packades in i omslagspapper eller hälldes i pappersstrutar, men en del såldes i slutna förpackningar. Exempel på det var öl, medicin, rengöringsmedel, bläck, eau de cologne, tobak, tändstickor och ansjovis. Mazettis ögonkakao och Gyllenhammars havregryn kom med egna förpackningar ­redan 1903 respektive 1904. På hyllorna stod också stora plåtburkar med kaffe, kex, choklad eller karameller som såldes i lös vikt.

Foto: Håkan Sandbring

Burkarna var färgglada för att locka till köp, ofta prydda med blommor, barn och djur – eller en eller annan kunglighet. När en burk tömdes skänktes den till någon av kunderna. De här burkarna var populära att ha kakor i, och tingades i förväg. När det kom fler och fler varor i färdiga förpackningar i mitten av 1900-talet underlättades arbetet för handelsmannen och hans ­biträden, som slapp att väga och mäta upp allt som såldes.

Annons

Populärt samlarområde

Förvånansvärt många av de gamla förpackningarna finns ­bevarade till vår tid, och det finns de som samlar på både pappkartonger, glasflaskor och plåtburkar med gamla tryck på.

En stor tändsticksask (31 cm) från 1930–40-tal såldes för 1 000 kr på Stockholms Auktionsverk Sickla. Foto: Auctionet

Tändstickstillverkning var en av Sveriges viktigaste industrier. En klassisk etikett är Tre Stjärnor som introducerades av Jönköpings Westra Tändsticksfabrik.

Samlingen klubbades för 800 kr på Stockholms ­Auktionsverk Malmö. Foto: Auctionet

Frälsningsarmén sålde kakao, te och kaffe från Ceylon och Afrika där de drev lantbruksskolor. Burken Göta ­bonbons kommer från AB Göteborgs Choklad & Konfektfabrik. CAP ­Chokladfabrik AB grundades i ­Göteborg 1895. Den lilla gula burken är från ­Cloetta – de tre schweiziska bröderna Cloëtta kom med nya ­recept och ­startade Sveriges första chokladfabrik i ­Malmö 1873. ­

Annons
Backen såldes för 350 kr på Karlstad Hammarö Auktionsverk. Foto: Auctionet

Gamla drickabackar är populära. Pripps är ett av Sveriges äldsta varumärken, redan på 1820-talet bryggde J A Pripp öl i Göteborg. Pripps femkantiga symbol och Apotekarnes har också varit med sedan 1800-talet.

De här gamla glasflaskorna såldes för 700 kr på Helsingborgs Auktionskammare. Foto: Auctionet

Den svenska bryggeribranschen började ­använda glasflaskor i större skala för både öl, vin och brännvin under andra ­halvan av 1800-talet.

Annons
De tio kvadratiska burkarna såldes för 1 500 kr på Formstad ­Auktioner. Foto: Auctionet

Göteborgs Kex startade 1888. Ergo ­Cacao kom 1919 och var Marabous första produkt. Här ses också Mazetti Ögon Cacao, Lundgrens Frimärks Thé, Dicksons äkta Ceylon-Thé och Laurenti Komet Cacao.

Klubbad för hela 19 300 kr på Sajab Vintage. Foto: Auctionet

Många samlar på föremål med motoranknytning. Shell, Gulf, BP och Esso är några populära märken. Den här plåtburken för motorolja har fästen för att kunna sättas fast på en motorcykel.

Annons
Samlingen såldes för 2 650 kr hos Crafoord Auktioner Malmö. Foto: Auctionet

Choklad- och godisfabriken Mazetti startades 1888 av Emil Mazetti-Nissen i Malmö. Tio röda Mazetti-burkar med motiv av kungligheter, och överst en blå burk från Chokladfabriken Kärnan i Helsingborg.

Den välkända burken med fönster, 24 cm hög, såldes för 500 kr hos Stadsauktion Sundsvall. Foto: Auctionet

Fabrikanterna räknade med att de fina burkarna skulle återanvändas. Örebro Kexfabrik grundades 1896 och köptes av Göteborgs kexfabrik 1967.

Annons
Burken såld för 850 kr hos Karlstad Hammarö Auktionsverk. Foto: Auctionet

Plåt var ett billigt och hållbart material som lämpade sig bra för burkar med reklamtext i många färger. Choklad- och konfektindustrin i Sverige var enorm under första halvan av 1900-talet med långt över hundra fabriker – en av dem AB Dalarnes Karamellfabrik i Rättvik.

På Tradera såldes en Blåbärs-Oboy för 1 595 kr och en Jordgubbs-Oboy för 970 kr. Auctionet

Oboy med chokladsmak lanserades 1960, sedan ­testades olika smaker. Jordgubb kom 1966 och vanilj 1967. I början av 1970-talet kom smakerna blåbär och mocca. Dessa försvann i slutet av 1970-talet. På 1990-talet kom banan och toffé.

Annons
Såld för 1 200 kr på Stockholms Auktionsverk Sickla. Foto: Auctionet

Den här typen av ­specerilådor i en hylla är dekorativa att ha i köket. Modellen heter Veranda och tillverkades av ­Gefle porslinsfabrik på 1940-50-talet.

Annons