Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Spartips Livet med katt Nostalgi Gratis noveller

Leksaker säljs för tusentals kronor – antikexpert Peder Lamm listar vad som är hett just nu

23 apr, 2025
author Peder  Lamm
Peder Lamm
TT/Auctionet
Ena året är det hundraåriga mekaniska prylar som gäller, året därpå jagar samlarna Barbiedockor. Men vad är hett just nu? Antikexperten Peder Lamm ger svar på tal!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 saker att tänka på när du går på loppisBrand logo
5 saker att tänka på när du går på loppis

Så länge det har funnits människor har det funnits lekar. Och leksaker. Från mänsklighetens tidiga historia finns det åtminstone arkeologiska fynd som mycket väl skulle kunna betecknas som det – djur- och människofigurer av sten och lera till exempel.

Definitionen är förstås suddig och många fynd kan lika gärna handla om bilder av förfäder eller gudar, men saker som jojon, bollen och spelkulor är svåra att se som annat än just leksaker. Från de tidiga mesopotamiska högkulturerna och det gamla Egypten finns en rad olika leksaker och spel bevarade. Det är också under denna tid, alltså bronsåldern, som man kan börja se skillnad på rika och fattiga barns leksaker. De styrande klassernas barn lekte ibland med väldigt lyxiga leksaker.

Av naturliga skäl finns inte många leksaker bevarade från äldre perioder, men från slutet av medeltiden, renässansen, 1600- och 1700-talen finns fantastiska prylar i olika offentliga samlingar och på museer. Könsuppdelningen är alltid mycket tydlig: dockor och dockskåp för flickor och krigsleksaker för pojkar. Små rustningar med tillhörande vapen, mekaniska riddare med lansar, trummor och trumpeter. Södra Tyskland, främst Nürnberg, blev tidigt centrum för tillverkning av leksaker och höll den positionen ända fram till slutet av 1950-talet, då leksaksindustrin i stället centrerades till Japan. Någon gång under 70-talet blev Kina den ledande producenten och är så än i dag. Det finns mängder av fabrikat och olika samlarområden i leksakernas värld – här är en snabböversikt av de största.

Annons

Dockskåpsmöbler – hett

Dockskåpsmöbler är en gammal företeelse. Några av de finaste dockskåpen i museisamlingar är holländska och från 1600-talet, inredda som små palats med påkostade möbler i tidens smak. I Sverige fanns dockskåp redan under 1700-talet, men riktigt populära blev de mot 1800-talets slut. Möblerna köptes ofta på postorder från tyska Waltershausen eller svenska Nolby med möbler tillverkade av Berit Bergström och Calle Gustafsson i Värmland. Dessa äldre prylar är hett eftertraktade i dag, men även den senare svenska stortillverkaren Lundby börjar sticka i väg i pris.

Dockskåpsmöbler på auktion.
Smått men dyrt. Dockskåpsinventarierna, mestadels från tyska Waltershausen och 1800-tal eller tidigt 1900-tal, bjöds upp till 32 638 kr på Crafoord Auktioner Stockholm.Auctionet

Barbie – hett

Barbiedockan slog igenom redan 1959, då hon introducerades av amerikanskan Ruth Handler och blev basen i den stora leksakskoncernen Mattel. Hon hade i mitten av 50-talet köpt en populär tysk docka vid namn Bild Lilli, en sorts föregångare till Barbie inspirerad av filmstjärnan Marlene Dietrich.

Bild-Lilli från 1950-talet.
Barbies mamma? Bild-Lilli, Tyskland, sent 1950-tal. Stockholms Auktionsverk i Helsingfors, 83 143 kr.Auctionet

Även om Handler förnekade det blev Lilli inspirationen till Barbie som fick namn efter Ruth Handlers dotter Barbara. Barbiedockan och hennes kläder och attiraljer har länge varit ett populärt samlarområde som har tagit extra fart efter storfilmen Barbie förra året. Vissa ovanliga dockor, och speciellt kläder, kan säljas för stora pengar. Kolla efter tidiga dockor med hål i händer och fötter. Leta också efter märkningen ”Made in Japan”, vilket anger en tillverkning före 1972. Alla dockor är försedda med årtal, men detta är vilseledande: de indikerar designåret och inte tillverkningsåret. De rödhåriga dockorna med böjbara ben brukar vara särskilt populära bland samlarna. Som med de flesta samlarleksaker är skick och originalförpackningar av stor vikt.

Samling med Barbie-dockor på auktion.
För 7 759 kr plus provisioner bytte detta fina Barbieparti ägare hos Gomér & Andersson i Linköping.Auctionet

Svenska träleksaker – varmt och på väg uppåt

Träleksaker har legat och bubblat länge men verkar nu väcka samlarnas intresse på allvar. Möjligen är detta en kommande trend? Gemla startades redan 1866 som Sveriges första leksaksfabrik och lever kvar i dag som Micki leksaker. Brios historia sträcker sig till 1884 med grossistverksamhet av husgeråd, korgar, skor och andra produkter. Man tillverkade lokalt som ”cottage industry” men sålde även importerade varor. 1907 började företaget med leksaker.

Trägubbe från Brio på auktion.
Rolig trägubbe från Brio. Klubban föll vid 11 000 kr på Laholms Auktionskammare.Auctionet

Modellbilar – på väg uppåt

Samlarna verkar ha återvänt till den sedan länge insomnade marknaden för modellbilar (våga inte säga leksaksbilar!). Dinky Toys, en avläggare till Liverpoolföretaget Meccano från 1934, är en samlarfavorit med stundtals höga priser för välbevarade bilar. Matchbox, ursprungligen engelskt från 1953 och i dag ägt av amerikanska Mattel, är den verkliga stortillverkaren med en än så länge ganska moderat prisbild. Tekno, Märklin, Schuco och Corgi Toys är andra populära fabrikat. Kolla efter den svenska tillverkaren André Models med mycket detaljrika, handgjorda modeller med gjutjärnskaross. Att originalkartong lyfter priset behövs knappt tilläggas.

Modellbil i form av en Chrysler.
Dollargrin. En 36 cm lång japansktillverkad Chrysler från Alps/Iwaya gick för 32 000 kr, Kalmar Auktionsverk.Auctionet

Märklintåg – efter en lång istid börjar marknaden tina upp

Märklin grundades 1859 i BadenWürttemberg och tillverkade inledningsvis flera slags leksaker, för att mot slutet av seklet gå över till modelltåg och modelljärnvägar. De första tågen drevs av mekaniska urverk, men senare satsade man i stället på el. I början av 1900-talet kopplades skenorna direkt till eluttaget. Trots att elnäten på den tiden höll enbart 110 volt, fick ungarna stundtals rejäla stötar. Därför lanserades 1926 transformatorer där elen växlades ned till 20 volt: tågen blev därmed betydligt lekvänligare.

Märklin-tåg från 1930.
Tuff tuff. Ett fint Märklin-set från runt 1930 gick för 15 000 kr på Stockholms Auktionsverk.Auctionet

Många av de första generationernas tåg tillverkades i större skalor, men efter 1930-talet satsade man på mindre modeller. H0, alltså 1:87, är i dag den dominerande skalan. Nyligen har intresset för Märklin tagit fart efter att ha legat i träda länge. När marknaden var som värst 2009 gick bolaget i konkurs, men rekonstruerades och mår i dag väl. Samlarna är främst ute efter ovanliga lok och vagnar, tillverkade i små serier. Även riktigt gamla tågset, alltså före andra världskriget, har en tendens att ånga på ordentligt i budgivningen.

Annons

Star Wars – hett

Sedan den första Stjärnornas krigfilmen lanserades 1977 har enorma mängder leksaker och samlarprylar tillverkats och en stor del av dem, främst från 70- och 80-talen, är i dag hett eftertraktade på samlarmarknaden över hela världen. Plastfigurer, byggsatser, utklädningar och legomodeller får samlarna på hugget. Allra hetast är butiksskyltar av papp, som användes som försäljningsmaterial i leksaksbutiker. Vissa ovanliga modellprototyper är i dag värda över miljonen.

Butiksskylt med Star Wars-tema – dyr på auktion.
Stjärnornas krig i ropet. En liten butiksskylt, bara 31 cm hög, med en ewok klubbades för hela 85 473 kr på Kolonn.Auctionet

Pokémon: hett

Det japanska tv-spelet Pokémon slog stort över hela världen under det sena 1990-talet. Prylarna omkring Pokémon är många; pennor, mjukdjur, tv-spel, men för samlarna är det spelkorten som gäller. Ovanliga, oanvända och inplastade kort kan säljas för hisnande summor på auktioner och samlarsajter.

Rekorddyrt Pokémon-kort.
Ett Pikachu Illustrator i toppskick köptes för obegripliga 56 miljoner kr av wrestlingstjärnan och youtubern Logan Paul förra året.

Lego: på väg uppåt

De första legobitarna introducerades av dansken Godtfred Kirk Christiansen 1949. Han arbetade då i sin fars snickerifabrik som tillverkade leksaker av trä, men med legobiten gick man över till plast. Under 1990-talet gick affärerna dåligt, men på senare tid har resultatet vänt uppåt, särskilt efter väldigt lyckade samarbeten med filmindustrin och byggsatser baserade på succéer som Star Wars och Harry Potter. Lego är en förkortning av ”Leg godt”, alltså ”lek väl”.

Legoversion av R2D2.
Legoversionen av R2D2 från Star Wars bjöds upp till 16 000 kr på Stockholms Auktionsverk.Auctionet
Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tidenBrand logo
Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tiden

Bubblare

I takt med att 80- och 90-talisterna blir allt mer aktiva på samlarmarknaden blir deras gamla leksaker mer eftertraktade. Hit hör bland andra GI Joe, My little pony, Transformers och Turtles.

Annons