Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Spartips Livet med katt Nostalgi Gratis noveller

Designlamporna du ska fynda på auktion – expertens bästa tips

18 apr, 2025
author Christina Linderoth-Olsson
Christina Linderoth-Olsson
Experten tipsar om lampor på auktion
Foto: Helsingborgs Auktionskammare
På antikmarknaden finns en uppsjö av fina lampor i olika modeller. Men vad ska du tänka på inför ett köp? Gustav Cedergren, specialist på modern design och armaturer, guidar dig på vägen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så lätt målar du om din tråkiga lampaBrand logo
Så lätt målar du om din tråkiga lampa

Intresset för belysning har ökat på senare år. En lampa kan ge bra belysning, men också vara inredningsföremål eller rent av en skulptur. Antik- och andrahandsmarknaden erbjuder ett stort utbud av lampor i olika stilar och prisklasser – från några hundralappar upp till tiotusentals kronor.

Trendigaste lamporna just nu

Något som är eftersökt just nu är belysning i Swedish Modern, stilen som varade från slutet av 1930-talet till 1950-talet. Under denna period grundade bland annat Hans Bergström Ateljé Lyktan i Helsingborg och hans lampor väcker stort intresse än idag.

– Allt av Hans Bergström är superhett och även eftertraktat internationellt, berättar Gustav Cedergren, specialist på modern design och armaturer på Crafoord Auktioner i Stockholm, och fortsätter:

– Italiensk 1970-talsbelysning med stora glaskronor från Murano i Venedig är också omtyckta.

Annons

– Men även en del belysning från Ikea är populär. Danske Poul Henningsens serie med PH-lampor som formgavs för Louis Poulsen och de Josef Frank skapade för Svenskt tenn har en stadig prisbild.

Var finns det mest fyndchanser?

– Jugendlampor är jättehäftiga. Ser du förbi de dyrbara i brons kan du hitta fantastiska bords-, tak- och golvlampor i mässing och koppar till fyndpriser.

Ljuskronor har rasat i pris

Även ljuskronor från början av 1900-talet har rasat i pris, tipsar Gustav Cedergren.

Art Decons belysning från 1920- och 1930-talen kan vara dekorativ, prisvänlig och mycket fantasifull. Fotogenlampor är stämningsfulla i sommarstugan – och bra om man vill spara på elen eller det blir strömavbrott. Om brännaren eller andra delar inte fungerar så finns det gott om reservdelar i nischade butiker och i byggnadsvårdsbutiker.

Se upp med kopior

Fundera över vad du behöver för ljus före lampköpet. Stämningsbelysning eller en lampa med främst praktisk funktion? Se upp med kopior på designklassiker som säljs på till exempel Blocket. Det finns också lampor hopsatta av gamla och nya delar som säljs som genuint gamla.

En fin lampfot kan ha en sjabbig skärm – men den är lätt att byta. Ofta kan man också reglera och korta ner upphänget på en taklampa. Lampan behöver alltså inte ha det höjdmått som anges inför en auktion.

10 designlampor att hålla utkik efter

Fågellampan Toucan
Foto: Crafoord Auktioner

Fina fågellampan Toucan formgavs av Enea Ferrari för egna företaget Old Time Ferrari i Italien på 1970-talet. Höjden är 23 cm, 5 500 kr hos Crafoord Auktioner i Stockholm.

Annons
Arne Jacobsen AJ-lampa
Foto: Helsingborgs Auktionskammare

Arne Jacobsen formgav serien med AJ-lampor till projektet SAS Royal Hotel i Köpenhamn 1957. Serien görs fortfarande hos Louis Poulsen. Bordslampan är 55 cm hög, 3 606 kr hos Helsingborgs Auktionskammare.

Lampa Bumling
Foto: Stockholms Auktionsverk

Bumling som Anders Pehrson formgav för Ateljé Lyktan på 1960-talet finns i flera versioner och färger. Taklampan i metall och plast är 23 cm hög. 4 462 kr på Stockholms Auktionsverk.

Annons
Lampa Fabian
Foto: Stockholms Auktionsverk

Fabian i golvversion med rödlackerade plastskärmar. Första Fabian presenterades av Fagerhults 1969. Höjden är 130 cm, 1 410 kr på Stockholms Auktionsverk.

Lampa Böhlmarks
Foto: Stockholms Auktionsverk

Harald Notini formgav den spännande lampan för Böhlmarks runt 1930–1940. Både den inre cylindern och den yttre kupan är i glas och höjden totalt 41 cm. 5 000 kr på Stockholms Auktionsverk.

Annons
Lampa Giraffen
Foto: Uppsala Auktionskammare

Giraffen heter golvlampan som bröderna Uno och Östen Kristiansson formgav åt egna firman Luxus på 1950-talet. Foten på den 136 cm höga lampan är i teak och skärmen i tyg. 6 500 kr på Uppsala Auktionskammare.

Bordslampa mässingsskärm
Foto: Crafoord Auktioner

Böhlmarks gjorde bordslampan med mässingsskärm i trendig Swedish Modern på 1940-talet. Den 43 cm höga lampan ropades upp till hela 13 167 kr på Crafoord Auktioner i Stockholm.

Annons
The Sydney light
Foto: Crafoord Auktioner

Fantastisk taklampa, The Sydney Light, i lackerad plåt skapad av Anton Fogh Holm & Alfred J Anderson för danska Nordisk Solar runt 1960–1970. Lampan mäter 33 cm på höjden, 8 179 kr på Crafoord Auktioner i Stockholm.

Annons
Fransk bordslampa i art deco
Foto: Uppsala Auktionskammare

Från Frankrike kommer bordslampan i Art Deco. Figurerna i vitmetall sitter på en stensockel. Skärmen är i gjutet glas och höjden 22 cm. 8 500 kr på Uppsala Auktionskammare.

Taklampa PH Kontrast för Louis Poulsen
Foto: Uppsala Auktionskammare

1962 formgav Poul Henningsen taklampan PH Kontrast för Louis Poulsen i Danmark. Skärmarna i aluminium har reflektoryta och lampans höjd är 45 cm. 10 000 kr på Uppsala Auktionskammare.

Annons

Sex kända ­lamptillverkare

1. Arvid Böhlmarks
lampfabrik var Sveriges största 1920–1950 med kända formgivare som ­skulptören Alice Nordin, Alf ­Wallander och Gunnar Asplund. Lamporna från 1940-talet är populära idag, speciellt de med strikta mässingsskärmar.

2. Fagerhults Belysning startades av Bertil Svensson som producerade Fabian, Sveriges första lampa i plast, 1969. Den gjordes i olika färger och har sålts i drygt fyra miljoner exemplar.

3. Hans-Agne Jakobsson AB i Markaryd grundades av Hans-Agne Jakobsson på 1950-talet. En firma vars lampor blivit internationellt eftertraktade och samlarobjekt. Lamporna med fransar i olika modeller för golv, tak och bord, går för höga ­priser.

4. Ateljé Lyktan grundades av Hans Bergström 1934. För Ateljé Lyktan skapade Gunnar Asplund taklampan Pendeln från 1922. Anders Pehrson skapade, förutom Bumling, storsäljarna Knubbling och Tuben på 1970-talet. På 1980-talet formgav Anna Ehrner bordslampan Anna.

5. Luxus startades av ­bröderna Uno och Östen Kristiansson i Skåne på 1950-talet. Exempel på ­brödernas formgivning är golvlampan Giraffen, taklampan Bläckfisken och bordslampan Texolux.

6. Louis Poulsen har ­producerat en rad klassiker, bland annat Poul Henningsens serie med PH-lampor i olika modeller och Arne ­Jacobsens tidlösa AJ-lampor för bord och tak. Under 1960- och 1970-talen formgav Verner Panton nyskapande belysning.

Annons