8 tips mot vinterdepp och vintertrötthet
Mellan tre och fyra procent är så påverkade av den mörka hösten och vintern att de går in i en depression. Cirka 10 procent är så märkta av vintern, att de blir tröga, ledsna och trötta under de mörka månaderna. Och det är många fler kvinnor som drabbas än män.
Vintertrötthet
Det är ljuset fel
Grunden för vinterdepression är att vi nordbor inte får tillräckligt mycket ljus under vinterhalvåret. Det innebär att vi producerar mer melatonin, som reglerar vår sömn, när dagarna blir kortare . Vi producerar samtidigt mindre serotonin, som bland annat hjälper till att reglera vårt humör. Och så dras en del också med ärftlighet – om du kommer från en familj där vinterdepression är vanlig, är det större risk att du också är drabbad.
Så här kan du undvika vintertröttheten:
1. Gå ut!
Lyckligtvis vet experterna vad som krävs för att övervinna symptomen och det är att mata hjärnan med vad den saknar, nämligen ljus.
Ljus är den behandling som bäst fungerar mot vinterdepressionssymptom- och det behöver inte nödvändigtvis vara konstgjort som från ljusterapi. Ett tips är att ta för vana att exempelvis gå ut en runda på lunchrasten. Det hjälper en hel del visar forskning från Danmark.
2. Lämna solglasögonen hemma!
Då hjälper du ljuset in genom ögonen och hämmar därmed tallkottkörteln från att producerar melatonin. Istället får kroppen signalen att vakna! Och genom att komma ut i det fria får du även motion, alltså slår du två flugor i en smäll!
3. Ha kul!
Inte för att det förhindrar eller botar vintertrötthet eller en riktig vinterdepression, men det gör vintervardagen lite mindre trist. Så gör saker som gör dig lycklig – träffa vänner, lägg upp benen i soffan och svepa in dig i en filt, drick en kopp gott te och titta på en bra film . Gör vintermörkret till något som är så positivt. Det är nu du kan läsa böcker och möblera vardagsrummet med lyktor och ljus. Genom att slappna av förebygger du stress och stress kan förvärra en vinterdepression.
4. Motion!
Motion fungerar förebyggande mot depression – både svårare och mildare varianter. När vi rör på oss får vi energi och producerar humörhöjande serotonin. Om du inte kan ta en promenad vid lunchtid, kan du kanske gå en promenad när du kommer hem – eller så kan du cykla till jobbet eller till bussen.
5. Ät hälsosamt!
Du kan inte äta bort din depression, men du kan hjälpa humöret i rätt riktning genom att äta mat som innehåller ämnet tryptofan, som hjälper produktionen av serotonin. Du hittar tryptofan i bland annat nötter, ost, frön, inälvsmat, fågel och fisk. Du kan också ta hjälp av järnrika livsmedel som lever, havregryn, rågbröd, sesamfrön och nötkött .
6. Sök upp solen!
Ta sommarlov på vintern eller försöka åtminstone få till semester på en plats med så många soliga dagar som möjligt. Det ger dig en ordentlig boost som märks och förkortar samtidigt den mörka perioden i hemmet.
7. Sov gott!
Det kan verka lite provocerande att säga det till någon som tycker att hon sover bort det mesta av vintern och är trött resten av tiden. Men det är inte onormalt att sova 10-12 timmar per dag på vintern, alltså lite mer än vad vi gör på sommaren. Det handlar om att acceptera att man har ett ökat behov av sömn på vintern och därför inte pressa kroppen genom att neka den sömn.
8. Håll blodsockret stabilt!
Om blodsockernivån går upp och ner kan det förvärra bristen på energi. Därför är det en god idé att försöka hålla blodsockret på samma nivå under hela dagen. Det görs bäst genom att äta mat som mättar väldigt bra, till exempel fullkornsprodukter och grönsaker. Undvik godis och andra sötsaker!