Trädgårdskalender november-december: Övervintring och plantering
Övervintra växterna i november och december
Nu är det hög tid att måna om alla krukväxter som har stått utomhus. En del kan efter lite pyssel stå kvar ute, andra behöver komma in i en mer skyddad miljö. Fungerande dränering är A och O om en växt ska kunna övervintra utomhus i kruka.
Se också:
Ständigt blöt jord ger en syrefattig miljö som riskerar att kväva växten eller gör att rötterna ruttnar.
Så här skyddar du växterna i vinter
Dubbla lager juteväv skyddar mot den värsta kylan. Frigolit och bubbelplast är ännu bättre isoleringsmaterial att ta till. Ju större kruka, desto bättre förutsättningar har växten att klara sig. En stor jordmassa fryser inte lika snabbt som en liten.
Ställ krukan på stenar eller en ställning så att den kommer upp en bit från marken. Då minskar risken att dräneringshålet täpps igen. Krukskärvor i botten av krukan är också bra.
Försök ställa undan krukorna lite skyddade. Dra in dem intill en husfasad och gärna med tak över. Samla även ihop krukorna i en grupp, det kan ge ett lite gynnsammare mikroklimat.
Förvara växter i växthus eller orangeri
Ett växthus med möjlighet till underhållsvärme, ett orangeri eller ett ljust uterum är perfekt att vinterförvara växter i.
Många av medelhavsväxterna och andra exoter vill stå ljust och svalt, 5-12 grader. Här stortrivs olivträd, myrten, citrus, nerium, bougainvillea, det vill säga trillingblomma, med flera.
Inomhus är det ofta för varmt och för torr luft för att dessa växter ska trivas.
Tänk på detta när du övervintrar växter
Livet i kruka utomhus under den kalla perioden är tufft. För att en växt ska ha något så när rimliga chanser bör den vara fullt härdig i åtminstone två klimatzoner över där du bor.
Plantera vitlök i november och december
När det blivit kallt i jorden är det dags att plantera vitlöken. Du kan vänta in i december om det är milt. Vitlök tar inte så stor plats, så varför inte satsa på så många att du kan göra en stor fläta?
Jorden ska vara dränerad, mulltik och väl gödslad. Sätt klyftorna med spetsen upp, tryck ner dem i jorden 3-6 centimeter djupt. Planteringsavstånd cirka 10 centimeter och radavstånd cirka 30 centimeter.
Se också: Så vinterförvarar du pelargoner
Behåll löv i rabatter under vintern
Löv är värdefulla för trädgården! Kratta upp de flesta från gräsmattan men i rabatterna ska de ligga kvar som skydd och jordförbättring. Lägg över lite extra tunt växter som är känsliga eller nyplanterade.
Beskär vinrankor i november eller december
Dags att beskära din vinranka – nu vilar plantan och den tidiga savstigningen har ännu inte kommit igång. Du bör ha valt ut vilken som är huvudrankan, eller om du valt flera, och låta dem varje år växa 50-100 centimeter. Resten klipps bort, precis ovanför en knopp.
Sidrankorna klipps ner så att endast 2-3 knoppar blir kvar, och försök att se till att det blir cirka 25 centimeter mellan varje klippt sidoranka, övriga där emellan klipps bort helt.
Väck amaryllislökar i tid till julen
Det tar 6-7 veckor för amaryllislökarna att blomma. Det är roligt att följa utvecklingen! Låt rötterna dricka vatten ett dygn och plantera sedan i jord så att löken sticker upp till en tredjedel.