Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Eleganta och sagolika: Lyckas med liljor i rabatt och kruka

25 jul, 2022 
Karen Elise Lindberg
Lars Lindberg
Kerstin Holmberg
Liljor.
De är eleganta, doftande och sagolika. Ofta är de också tåliga att odla – både i rabatt och kruka. Väljer du olika sorter till din trädgård kan du njuta av en lång period av ljuvliga liljor.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det finns över hundra lilje­arter, de flesta kommer från den tempererade delen på norra halvklotet. Från dessa arter har det korsats fram tusentals liljehybrider och flera av dem odlar vi i våra trädgårdar. De finns i många vackra färger och fantastiska former.

Liljorna fanns redan hos de gamla grekerna

En så färgstark och vacker blomma har självklart gett upphov till många historier och föreställningar. Liljan finns bland annat avbildad hos de gamla egyptierna som också tillverkade parfym av blomman.

Enligt en grekisk myt skapades Vintergatan och liljan av gudinnan Heras bröstmjölk vid samma tillfälle. Hon var Zeus maka.

Liljor i en vas.
Praktfulla liljor i en vas ger en lyxig känsla och är hållbara som snittblommor med makalös doft.

Förekommer i flera myter

En asiatisk myt berättar att tigerliljan hittade ut i världen för att en koreansk eremit förevigade sin vänskap med en tiger genom att förvara djurets kropp i en lilja.

Se även: Plantera klematis – så gör du!Brand logo
Se även: Plantera klematis – så gör du!

Eremiten drunknade och hans kropp sveptes bort. Då spred sig tigerliljan överallt i jakten på sin försvunna vän.Den första liljan som kom till Skandinavien var madonnaliljan.

Tigerlilja.
Tigerlilja.

Den kom till klostren på 1300-talet. Den användes som medicin och beundrades för sin skönhet. Till exempel användes liljan vid förlossningar.Madonnaliljan har de vitaste blommorna och har blivit jungfru Marias växt. Den avbildas ofta tillsammans med henne på olika målningar. Madonnaliljan är en upphöjd lilja.

Annons

Orange brandlilja - en torparväxt

Annat blev det med den orange brandliljan, en av våra traditionella torparväxter. Den importerades till Sverige under stormaktstiden och fick ta plats i aristokratiska trädgårdar. Den beundrades och uppskattades. Men sen tog sig liljan ut i världen och dök upp lite varstans.

Den hamnade bland annat i trädgårdar hos vanligt folk, antagligen ditflyttad av fåglar. Då vände aristokratin genast ryggen åt den orange liljan.

Så denna sprakande och lätt­odlade växt som överlever länge och sprider sig där den trivs hamnade i vanrykte.

Prisades av Gertrude Jekyll

Än i dag är det svårt att kunna köpa brandliljan, trots att den legendariska engelska trädgårdsdesignern Gertrude Jekyll prisade växtens spektakulära blomning.

Gula liljor
Liljorna blir ett fint och lysande blickfång mot den gröna bakgrunden. Glädjande nog är många härdiga långt upp i landet.

Liljorna blommar på olika tider under säsongen

Liljorna har lite olika blomningstider. Ta reda på när det är dags för dem att slå ut och välj sorter med olika blomningsperioder. På så sätt kan du njuta av en längre liljeblomning i din trädgård.

Annons

Krolliljor blommar tidigt

Vissa krolliljor blommar redan i juni, en del liljor slår ut i juli och de flesta på sensommaren. Om liljorna trivs kan de leva och frodas länge i din trädgård. ●

u

Krollilja
Krolliljan får massor av blommor. De hänger som kinesiska lyktor och lyser upp i rabatten. Växten har funnits länge i Norden, antagligen redan på medeltiden.

Olika grupper av liljor

Det finns många grupper av liljor. Här är några av de vanligaste. Det finns flera, både rena arter och hybrider. Några är ­lättodlade, andra kräver mer. Prova dig fram och se vad som trivs hos dig.

• Asiatiska hybrider.­ Blommar tidigt. Kan behöva övervintras som dahlior i zoner över 2.

• Orientliljor, Lillium Orient-gruppen. Får stora blommor 10–20 cm i ­diameter.

Annons

• Tigerliljor. Lättodlade och härdiga i nästan hela landet. Sprider sig om de trivs.

• Krolliljor. Gammal kulturväxt som trivs i skugga och sprider sig om den trivs.

• Kungsliljor. Bra härdighet. Fantastiskt väldoftande med många blommor på en stängel.

• Madonnalilja. Har odlats länge i våra trädgårdar. Planteras alldeles under ­jordytan.

Stargazer.
'Stargazer’ är en tålig lilja som kommer tillbaka år efter år om den trivs. Den får stora blommor med fantastisk doft.

Plantera liljor i krukor

• Det går utmärk att odla liljor i kruka. Då kan de stå framme när de är som vackrast och flyttas undan när liljorna blommat över.

• Välj en rejäl och stabil kruka som inte välter när liljorna blir höga. Krukan ska ha dräneringshål för att de inte ska få det för fuktigt.

Annons

• Bottna med ett dräneringslager av t ex lecakulor. Fyll på med jord, plantera lökarna 15–20 cm djupt, ca tre–fyra gånger sin egen storlek. Detta gäller inte ­madonnaliljan som vill växa nära jordytan.

• Sätt lökarna med 10–15 cm mellanrum om du har flera i en kruka. Samplantera dem gärna, de stöttar varandra.

• Vattna ordentligt så att de får bra kontakt med jorden. Står krukan ute, vänta med att plantera tills frostrisken är över. Förodla istället inne på ett svalt och ljust ställe för en tidigare blomning.

• Liljorna ska inte stå för blött men heller inte torka. Ge näring varannan vecka.

• Övervintra hela krukan på frostfri plats. Vänta med att ta in den tills det blir lite kyligt ute.

• Gödsla jorden med benmjöl eller kogödsel när ­våren kommer och ta fram liljekrukan igen.• Du kan plantera liljor i kruka på våren och försommaren. Skydda växterna från sena frostnätter.

Liljebagge
Liljebagge.

Håll liljebaggarna borta

• De röda liljebaggarna är ett problem. De kan snabbt äta upp mycket på en planta och det är nästan helt säkert att de dyker upp om du odlar liljor. Håll därför dagligen utkik efter baggarna och ta bort dem så fort du upptäcker dem. Det gäller att vara både uppmärksam och snabb för baggarna släpper taget om plantan och faller ned på marken när du försöker fånga dem, då är de svåra att hitta. Lägg först ut en handduk under plantan, så har du en chans.

Annons

• Krossa baggarna mellan fingrarna eller mot en sten när du fångat dem. Du kan också lägga dem i en kopp med T-sprit så bedövas de och dör. Under bladen sitter liljebaggarnas larver insmorda i sin egen avföring. De måste också oskadliggöras.

Lägg lökarna i kylskåpet så håller de längre

Köp lökar så fort de dyker upp till försäljning. Blir de liggande länge i butikerna kan de torka ut. Om du inte kan plantera dem direkt kan de förvaras i kylskåpet tills det är dags. Du kan också plantera lökarna i en kruka och ställa den svalt tills du kan sätta ut dem.

Liljans ståndare och pistiller.
Ståndare och pistiller på liljorna är riktiga konstverk, ta chansen att spana in dem om de är nära. Dock kan frömjölet ge fula färgfläckar på dukar och kläder, därför klipper man ofta bort dem.

Lyckas med ­liljor: plantering, jord, skötsel

• Liljor vill växa där det är väldränerat. Stående fukt gör att lökarna ruttnar. Blanda barkmull eller porös kompost i jord som är kompakt. De flesta liljor trivs i jord som är lätt sur – undantaget är krolliljor, tigerliljor och kungsliljor.

Annons

• Välj att plantera lökarna på en varm och solig plats. Liljor trivs med att växa bland marktäckande växter som hjälper till att hålla jorden lite fuktig och sval.

• Plantera lökarna ca 15–20 cm djupt, fyra gånger lökens storlek. Det gäller alla lökar utom madonnaliljan som vill växa nära jordytan.

• Vattna så att löken får ordentlig kontakt med jorden.

• Gödsla löken vår och sensommar. Du kan använda benmjöl, lökgödsel eller kogödsel.

• Alla liljor är härdiga till minst zon 2. Flera liljor är också härdiga i högre zoner. Ta reda på vad som gäller liljorna du ska plantera om du vill att de ska övervintra.

• Plantera helst liljor på hösten, särskilt i södra delarna av landet. September är en bra planteringsmånad.

Annons