Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Bornholm – ett paradis för keramiknörden

13 jun, 2023 
Annika Goldhammer
Mette Duedahl och Sarah Oakman
Bornholm förknippas ofta med korsvirkeshus, fina sandstränder och rökt sill. Men här finns också ovanligt många duktiga konsthantverkare – inte minst keramiker.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Pilgrimsmusslorna ligger på en bädd av färska gröna ärtor, dill, smörgåskrasse och vitkål. Det är en vacker anrättning, men vackrast är nog ändå den grön-turkosa skålen rätten serveras i.

– Den är gjord av Sarah Oakman, en keramiker som har sin ateljé hundra meter härifrån, säger Niels El Vinovich Grønbech.

Han är restaurangchef på Molen, ett gourmet-ställe i hamnen i Nexø på Bornholm. För Niels är det lika självklart att använda lokal keramik som att använda lokala råvaror.

– Vi vill stötta våra lokala hantverkare. Dessutom är det roligare att servera maten på en tallrik som är unik för oss.

Se också: Hemma hos keramikern Anna Elzer OscarsonBrand logo
Se också: Hemma hos keramikern Anna Elzer Oscarson

Unika kollektioner

Nästa dag besöker jag upphovskvinnan i hennes kombinerade ateljé och butik i en gammal industrilokal i hamnen. Här gör Sarah Oakman koppar, fat och andra vardagsföremål, liksom dekorativa konstobjekt av bornholmsk lera.

Annons

På ett bord står vita, skrovliga ljusstakar som påminner om öns kalkstensklippor, på ett annat muggar i färger som för tankarna till Östersjön, på ett tredje vaser som ser ut att vara täckta av skum som slagit upp ur havet.

– Jag är väldigt inspirerad av Bornholms natur. Dessutom gillar jag det taktila. Jag vill göra föremål som man vill ta upp och känna på, säger Sarah.

Något annat som inspirerar henne är att samarbeta med kockar. Sarah har skapat unika kollektioner till flera restauranger vid sidan av Molen, bland annat den tvåstjärniga Michelin-restaurangen Koks på Färöarna och välrenommerade Christianshøjkroen på Bornholm. Men hon är långtifrån den enda keramikern värd ett besök på den danska ön. Trots sin ringa storlek – ön har knappt 40 000 invånare – har Bornholm ett ovanligt stort koncentrat av duktiga konsthantverkare.

Annons

År 2017 utsågs Bornholm som första region i Europa till World craft region av World craft council, som är världens största organisation för konsthantverk. Utnämningen beskrivs som konsthantverkarnas svar på en Michelinstjärna och har satt Bornholm på den europeiska hantverkskartan. Bornholm är med andra ord ett svårslaget resmål för alla som gillar konsthantverk, med otaliga möjligheter att besöka keramiker, konstnärer och glasblåsare i deras egna ateljéer. Extra trevligt är det att resa hit under den årliga hantverksfestivalen Bornholm craft weeks, som arrangeras den 10 september till den 23 oktober i år.

Keramikern Sarah Oakman är en dem som har gjort Bornholm till en region med rik hantverkskultur.
Keramikern Sarah Oakman är en dem som har gjort Bornholm till en region med rik hantverkskultur.

Dämpade färger

En annan som hämtar både inspiration och material från öns natur är Pernille Bülow, en av Danmarks främsta glasblåsare. I hennes kombinerade butik och studio på kulturcentrumet Glastorvet i Svaneke väntar munblåsta vaser och skålar formade efter drivved som hon har hittat på stränderna runt Bornholm.

Annons

Pernille har format glaset så att det ser ut att ha smält ner över de unika träbitarna. Eftersom butiken och glasverkstaden delar lokal kan kunderna se hur dessa konstverk blir till. Själv blir jag sittande länge, uppslukad av det perfekt koreograferade samarbetet mellan Pernille och hennes assistent framför den 1 120 grader varma ugnen.

I en annan butik, just intill Pernilles, tillverkar och säljer Pernilles son Johan Bülow lakrits sedan 2007. Han bestämde sig för att koka lakritsen i lokalen för att locka kunder med hjälp av den söta doften, och det visade sig vara ett framgångsrikt koncept – premiärdagen sålde allt slut på två timmar. Numera har Lakrids by Bülow butiker i 35 länder runt om i världen.

Pernille Bülow har en kombinerad glasstudio och butik i Svaneke.
Pernille Bülow har en kombinerad glasstudio och butik i Svaneke.

Stenhus mitt i byn

Inte långt från Svaneke – det är sällan särskilt långt till något på Bornholm eftersom ön har en omkrets på lite över tio mil – ligger kustbyn Listed. Här har flera av öns duktiga keramiker bosatt sig, bland annat Mette Duedahl.

Annons

Hon tar emot i sin kombinerade ateljé och studio i ett litet stenhus mitt i byn. På hyllorna står mjukt formade koppar, skålar och annat stengods för det dukade bordet. Det mesta går i dämpade jordfärger.

I hamnstaden Rønne botaniserar jag sedan bland lokalt mathantverk i Torvehal, Bornholms nya saluhall. Jag dricker nyrostat kaffe från öns eget mikrorosteri, serverat i en vackert glaserad mugg, en ”økop” gjord av restmaterial från Bornholms Keramik- fabrik. Sista stoppet blir Klodekær, en butik som ligger lite undangömd på en stilla kullerstensgata i Rønne. Här har Ditte Marie Koudal samlat alster från både kända och oetablerade keramiker på ön. Allt är så fint att jag bestämmer mig för att återvända med en rymligare resväska nästa gång.

Mette Duedahl är en av Bornholms många hyllade keramiker.
Mette Duedahl är en av Bornholms många hyllade keramiker.

Fler keramiktips på ön

  • Grønbechs Gård En bra startpunkt för den som vill utforska öns konsthantverk är konsthallen på Grønbechs gård i Hasle på nordvästra Bornholm. Här har organisationen ACAB (Acab arts & crafts association Bornholm) samlat verk av flera av Bornholms främsta konstnärer och hantverkare.
  • Hjorths fabrik Denna anrika keramikfabrik i centrala Rønne har också en butik och ett keramikmuseum med såväl historiska samlingar som utställningar om samtidskeramik. Under högsäsong erbjuds också guidade visningar och drejningskurser.
  • Bornholms Keramikfabrik Ligger i Nexø och tillverkar en rad olika föremål för det dukade bordet, bland annat så kallade ökoppar (økop) i en rad olika färger och glasyrer. De säljs på många av öns museer och designbutiker, samt i fabriksbutiken.
Annons