Lästips:NYTT! Korsord Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Här är anledningen till att katter lever längre än hundar – forskarnas nya upptäckt

18 maj, 2025
author Maria Torshall
Maria Torshall
Foto: TT
Våra katter lever längre än våra hundar.
Nu har forskarna hittat svaret på frågan om varför.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så förstår du din katt: 4 humör att känna igenBrand logo
Så förstår du din katt: 4 humör att känna igen

Att vissa djur lever längre än andra har vi vetat länge. Hundar har generellt en medellivslängd på 10 – 13 år medan katter blir i snitt 13 – 20 år gamla. Vissa hundraser, ofta mindre hundar som chihuahua, bichon havanais och border terrier hör oftare till de som blir äldre. Bland katter är det raserna burma och helig birma som brukar leva längst.

En grupp evolutionsforskare vid universitetet i Bath i England har studerat inte bara katter och hundar utan hela 46 olika däggdjurs livslängd för att försöka ta reda på varför vissa lever längre än andra.

Sedan tidigare visste forskarna att en större hjärna, relativt till djurets kropp är en av faktorerna som kan ligga bakom längre livslängd. Men nu har forskarna också hittat en annan faktor som kan vara förklara varför exempelvis katter lever längre än hundar.

Immunförsvaret är nyckeln till långt liv

Svaret sitter i immunsystemet – som, enligt forskarna, inte bara spelar en roll för att bekämpa sjukdomar utan också ”understödjer ett längre liv över ett brett spektrum av däggdjurs utveckling”.

Forskarna har undersökt de 46 olika arterna av däggdjur för att se hur länge de som längst kan leva och sedan jämfört djurens gener.

Grå nos är ett tecken på att hunden håller på att bli gammal.Foto: TT

En av arterna som forskarna undersökte var delfiner, som kan bli upp till 39 år gamla, och valar, som kan bli 100 år. Men de tittade också på möss, som, som mest, kan bli två år gamla.

Annons

Resultaten visade att en del mindre djurarter levde längre än förväntat. Till dem hör mullvadar som kan leva i upp till 20 år trots att de har en liten hjärna.

Det visade sig att den art som kan leva längst hade flera gener som var kopplade till immunsystemet, enligt forskarna. Forskarna tror att ett stärkt immunsystem avlägsnar skadade celler, bekämpar infektioner och förebygger sjukdomar.

Katten Bonus simmade sig i form – se bildernaBrand logo
Katten Bonus simmade sig i form – se bilderna

– Hjärnstorlek och immunförsvarets förmåga verkar ha gått hand i hand i den evolutionära resan mot längre liv, konstaterar Benjamin Padilla-Morales, vid Milner Centre for Evolution vid Baths universitet i ett pressmeddelande.

Annons