Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Kikki Danielsson – 70 år av bra vibrationer

09 maj, 2022 
Louise Werner
Kikki Danielsson
En av våra mest folkkära sångerskor fyller snart 70 år.

Papaya coconut och bra vibrationer. Kikki Danielsson är en av våra mest folkkära sångerskor, med en lång och framgångsrik karriär i bagaget. Minns du höjdpunkterna från hennes karriär?

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons


Under snart fyra decennier har Kikki gett oss bra vibrationer. Energin går nästan att ta på än idag när vi spelar schlagern från 1985 med samma namn. Iklädd energisk tuggummirosa kavaj och pumps blev hennes vibrationer något som verkligen kändes i de svenska folkhemmen.

Men det är inte bara Kikkis musik som har hänfört oss genom åren, utan även hennes härliga personlighet. Hon bjuder verkligen på sig själv, bland annat när hon sjunger "min tand är lös, min tand är lös" i ett klipp på sin Instagram för några år sedan. Något som gav många följare ett riktigt gott skratt.

Kikki Danielsson föddes 10 maj 1952 i skånska Visseltofta. Redan som 17-åring tog hon sina första kliv som sångerska i dansorkestern Nickies. Med Wizex och Lasse Holm debuterade hon i den svenska Melodifestivalen 1978, med låten "Miss Decibel", vilken slutade på andra plats.

Annons
Se också: 4 saker vi älskar med Kikki DanielssonBrand logo
Se också: 4 saker vi älskar med Kikki Danielsson

Schlagerdrottning under 1980-talet

Och det var just i Melodifestivalen som hon några år senare skulle få sitt stora genombrott. Tack vare att hon vann tävlingen både 1982 och 1985 blev hon en av de stora schlagerdrottningarna under 1980-talet.

1982 vann hon med bidraget ”Dag efter dag”, då tillsammans med Elisabeth Andreassen i gruppen Chips.

1985 hette låten ”Bra vibrationer” och hon var helt ensam om att genomföra den. Med samma låt nådde Kikki ända till tredjeplatsen i Eurovision Song Contest samma år.

Annons

1987 hade hon stor framgång på Svensktoppen med låten ”Papaya coconut”.

Kikki har också varit en del av dansbandet Wisex som genom åren sålt 3,5 miljoner skivor, fått 26 guldskivor och sex nya platinaskivor. Hon var bandets sångerska mellan åren 1973 - 1982.

Annons

Men framgången har även letat sig utanför Sveriges gränser. Eftersom Kikki gärna sjunger country har hon medverkat i både radio- och TV-shower i USA under 1980-talet. 1984 åkte hon till Nashville och spelade in countryalbumet Midnight Sunshine, och hon utsågs då till hedersmedborgare i staden.

De senaste decennierna har Kikki fortsatt vara aktiv

Under 1990-talet hade Kikki flera hits på Svensktoppen och under 2000-talet deltog hon flera gånger i Melodifestivalen.

Och Kikki verkar inte ha några planer på att dra sig tillbaka från rampljuset. I februari 2020 valdes hon in i Melodifestivalen Hall of Fame. I april 2021 medverkade hon i det populära underhållningsprogrammet Masked Singer Sverige. Inte konstigt alls att Kikki har sjungit – och fortsätter sjunga – sig rakt in i våra hjärtan.

Melodifestivalen
Kikki vid Melodifestivalen i Karlstad 2018.

Kikkis priser och utmärkelser genom åren

Rockbjörnen för ”Årets bästa dansband” med Wisex 1979

Skandinaviens bästa countrysångerska tre gånger i rad under åren 1980 – 1982

Det amerikanska musikpriset ”Ampex Golden Reel Award” 1987

Grammy för ”Årets bästa dansband” med Roosarna 1994

Priset ”Tigertassen” 2003

Annons