Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Så sköter du om dina loppisfynd och rengör dem – material för material

11 jul, 2023 
Cecilia Sandbring
Det är kul att hitta saker på loppis och auktion, och sköter man dem rätt håller de längre. Här får du våra bästa tips om hur man får bort fläckar, förvarar fynden och tar hand om dem på bästa sätt!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Visst är det roligt att komma hem med nya fynd från loppisar och auktioner. Ofta behöver föremålen rengöras, putsas upp och kanske repareras lite. Om du tar hand om dina fynd på ett bra sätt håller de längre och ökar i värde. Ska du sälja vidare får du ett högre pris om föremålen är välskötta.

Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppisBrand logo
Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppis

Det finns många gamla husmorsknep för hur man får bort fläckar och hanterar föremål i olika material. Vanliga loppisfynd fixar du själv, men om det är värdefulla antikviteter bör man anlita en auktoriserad restauratör som är expert inom just det området.

Här får du våra bästa tips för tio vanliga material!

Glas

Fläckar: Flammiga glas tvättas med citronsyra och vatten. Ättika som får stå några timmar i ett glas löser också upp fläckar. Mjölkiga kalkbeläggningar i en karaff kan avlägsnas med avkalkningsmedlet Röd pri (avsett för kaffebryggare). Skaka runt och låt stå någon dag, använd flaskborste, skölj rent och torka. Diska inte bort eventuella glasbruksetiketter.

Annons

Vårda: Äldre glas ska diskas för hand ett och ett med ljummet vatten och diskmedel. Torka noga direkt. Diska även glas som inte används – då kan eventuella kemiska processer stoppas. Brinner ljus ner längre än 1–2 cm ovanför glasljusstaken kan den spricka. Ett glasföremål som spruckit kan lagas nästan osynligt med speciallim.

Förvara: Glas ska stå torrt och upprätt – stapla inte. Vira heller inte om tidningspapper. Undvik långvarigt solljus – det påskyndar åldrandet.

Porslin

Fläckar: Fula avlagringar i koppar avlägsnas genom att gnugga med salt på fuktig trasa. Fettfläckar kan försvinna genom att omväxlande värma föremålet i ugnen (100 grader i 40 minuter) och koka det i vatten blandat med kaustiksoda (5 minuter).

Annons

Vårda: Skrapa matrester med plastredskap. VDN-märkt porslin klarar diskmaskin, men inte porslin med guldkant. När du sätter blommor i en porslinskanna använd ett glas för vattnet.

Förvara: Att mellanlägg behövs till staplade tallrikar är bara en skröna enligt antikexpert Joakim Bengtsson. Går man loss med kniv och gaffel på en tallrik klarar den också att staplas.

Mässing

Fläckar: Mässing kan ärga och få gröna fläckar. Putsa med 1 msk ättika, 2 msk salt och en mjuk trasa. Vid behov lägg föremålet i Coca Cola över natten innan du putsar. Skölj i ljummet vatten och torka torrt. Vid envisa fläckar prova att gnugga ketchup på hela föremålet, vänta en timme, skölj av och torka torrt.

Annons

Vårda: Mässing är tåligt, men fingeravtryck och fukt kan lämna fläckar så torka noga om du tagit i föremålet eller spillt vatten. Ärgen på insidan av en vas eller kruka skyddar metallen och förlänger livslängden. Genom att doppa ljusstakar i uppkokat vatten kan du smälta bort stearin.

Förvara: Varmt och torrt i ett skåp. Mässing reagerar på allt som finns i luften – damm, fukt, smuts, rök och matos.

Trä

Fläckar: Vita ringar bildas när fukt från varma koppar krackelerar lacken – torka försiktigt med sprit. En ny fuktfläck på obehandlat trä kan gnidas in med potatismjöl. Behåll färg på äldre möbler även om den flagar. Små partier med bortskavd färg kan fyllas i med vattenfärg.

Annons

Vårda: Damm binder fukt och blir grogrund för mikroorganismer som kan skada ytan. Målade och trärena möbler torkas med en fuktad trasa och polerade möbler med möbelolja. Använd underlägg till krukor, vaser och koppar, och sätt möbeltassar på tunga föremål.

Förvara: I jämn temperatur. Blir det för varmt och torrt kan både färg och trä spricka, limfogar torka och faner släppa.

Gjutjärn

Fläckar: Täck botten med grovsalt och värm på högsta värme i 25 min. Skaka om då och då. Saltet drar ur gammalt, ingrott fett. Häll bort saltet och låt pannan svalna. Häll i matolja och värm på svag värme i 15 min. Häll i olja om någon fläck blir torr. Torka med hushållspapper.

Annons

Vårda: Stekpannor, grytor och plättlaggar blir bättre ju mer de används. Diska gjutjärnsprodukter i hett vatten (utan diskmedel) efter användning och torka noga. Spissvärta ger färg och lyster åt järnspisar och andra gjutjärnsföremål som inte kommer i direkt kontakt med livsmedel – gnugga med torr trasa.

Förvara: Gjutjärnsföremål förvaras torrt. Står de fuktigt kan de rosta.

Keramik

Fläckar: Fläckar i koppar kan du få bort genom att låta ättika stå över natten. Kalkbeläggningar kan behandlas med 2 msk citronsyra och 1 tsk maskindiskmedel. Låt stå, skrubba lätt, skölj och torka ur.

Annons

Vårda: Poröst lergods kan spricka i minusgrader eller häftiga temperaturchocker. Sätt inte in en iskall lergryta direkt i ugnen. Undvik att lyfta krukor i hänklarna eftersom de kan gå av. Torka regelbundet med lätt fuktad trasa.

Förvara: Äldre glaserade keramikföremål kan krackelera av snabba temperaturväxlingar, undvik därför att ha dem ute över vintern.

Linnetyg

Fläckar: Rost behandlas med varm citronsaft och vin, kaffe, te och sylt med kokande vatten. Galltvål eller linoljesåpa tar bort fett. Gulnat linne blötläggs i kallt vatten före tvätt.

Annons

Vårda: Linne blir finare ju mer det används. Dukar tvättas för hand eller i maskin 60 grader med milt tvättmedel. Centrifugera inte. Torktumla aldrig och vrid inte heller ur för hand. Sträck linnet och häng för torkning – gärna utomhus. Kallmangla för bästa resultat. Undvik strykjärn.

Förvara: Förvara vikt eller hoprullat i torrt och mörkt skåp – inte i plastpåsar. Dukar som viks före mangling kan förvaras så. Vik inte i samma veck varje gång, då försvagas fibrerna.

Silver

Fläckar: Silver mörknar i kontakt med svavelvätet i luften och på våra fingrar. Rengör med 1 msk vinsyra och 2 msk tvättmedel i 1 liter kokhett vatten. Låt ligga i 5–10 min, skölj och torka.

Annons

Vårda: Salt, stearin, frukt och ägg ger fläckar, skölj därför av direkt efter måltid. Diska för hand och torka direkt. Undvik putsmedel med aluminiumoxid. För mycket putsning förstör.

Förvara: Torr plats, insvepta i bomullstyg eller syrafritt silkespapper. Det finns särskilda fodral att köpa. Gummisnoddar runt bestick kan ge fläckar.

Koppar

Fläckar: Varmt vatten med såpa löser fett och sot. Använd diskborste och torka efteråt. Om du putsar med ett surt medel blir ­kopparytan skinande blank igen. Prova ketchup, en halv citron med salt, 24-procentig ättika eller putsmedlet Häxan på en fuktig duk.

Annons

Vårda: Det är inte nödvändigt att putsa – det är en smaksak. Om ditt kopparföremål aldrig varit putsat kan det få ­behålla sin mörka patina.

Förvara: Koppar är ett tåligt material, men det är ofrånkomligt att kopparföremål som står framme mörknar och tappar glansen.

Tenn

Fläckar: Fläckar kan tas bort med Fenom, metallputs ­eller fin stålull. Ett gammalt knep är att gnugga tenn med kålblad.

Vårda: Tenn åldras vackert och ska inte putsas. Diska i varmt vatten med såpa, skölj och torka noga. Frukt kan ge frätskador i tennskålar. Låt inte ljus brinna ner – ­värmen kan smälta tennet.

Förvara: Varmt och torrt. Vid temperaturer under 13 grader kan små mörka fläckar som växer till hål bildas, så kallad tennpest. Ta in i värmen så stoppar förfallet.

Annons