Här är historien bakom Kay Bojesen och hans ikoniska leksaker i trä
Den glada apan, zebran och de klassiska livgardisterna tillhör några av hans mest kända skapelser. Bojesens stilrena men samtidigt humoristiska träleksaker har kommit att charma samlare över hela världen.
Kay Bojesen hör till en av Danmarks mest produktiva konsthantverkare under 1900-talet med hela 2 000 alster i sitt stall, utöver leksaker också smycken, bestick, tekannor och pokaler.
Utbildade sig hos Georg Jensen
Kay Bojesen utbildade sig till silversmed som lärling hos den erkände designern Georg Jensen. Som 24-åring låg världen för hans fötter och han lämnade Danmark för att studera vidare på fackskolan för ädelmetall i Tyskland. Därefter arbetade han under en tid som silversmed i Paris. Den unge hantverkaren fokuserade tidigt på funktionalitet framför design och hans skaparfilosofi kom att bli: ”Stor design är något som är till för alla.”
Tillbaka i Köpenhamn var Bojesen med och grundade butiken Den Permanente som kom att representera det bästa inom skandinavisk design.
Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppis
1919 gifte han sig med Erna Pethrine Drøge-Møller. Historien lyder att Kay friade med orden: ”Jag är hänförd av er kropp, vill ni gifta er med mig?”. Kort efter bröllopet föddes parets första son Otto, och det var i samband med föräldraskapet som Kay Bojesen började intressera sig för leksaker. Han mindes sin egen barndom och hur hans far, förläggaren Ernst Bojesen, brukade snida leksaker till honom.
Kay Bojesens apa, fågel och elefant
Nostalgin fick honom att själv intressera sig för att arbeta med trä. Han ville skapa enkla, fantasifulla trädjur med utgångspunkt från barnets värld. Några exempel på detta är hans apa, elefant, panda, elefant och småfåglar. En av Bojesens deviser designmässigt var ”linjerna ska le”.
Den barnsliga och nyfikna blicken på livet och på konsten var något som kom att prägla Kay Bojesens skapandeprocess under alla hans verksamma år. Han gick bort 72 år gammal 1958. Kay Bojesens butik på Bredgade i Köpenhamn stängde år 1990. I dag tillverkas hans produkter på nytt efter originalritningar och säljs på flera varuhus.
Kay Bojesens karriär i korthet
1910 – Georg Jensen
Som 24-åring är Kay färdigutbildad hos erkände designern och silversmeden Georg Jensen i Köpenhamn.
1922 – Debuterar som leksaksdesigner
I samband med en tävling i regi av Dansk Arbejde debuterar Bojesen som leksaksdesigner. Hans bidrag består av bland annat ett träskepp och en flygande drake.
1932 – Öppnar butik
Kay Bojesen öppnar en butik och verkstad på tjusiga Bredgade i Köpenhamn – ett eldorado av leksaker, silver- och träföremål. Här arbetar också frun Erna.
1935 – Zebran
Den exotiska träzebran ser dagens ljus.
1936 – Gunghästen
Bojesen skapar en gedigen gunghäst som tillverkas i flera olika varianter och färger.
1940 – Dronningens soldater
I samband med Kristian X:s 70-årsdag gör Kay Bojesen en kollektion av en meter höga livgardister som han ställer upp framför sin butik för att kungen ska kunna se den som en hyllning när han rider förbi.
1951 – Apan i teak
Födelseår för den söta teak-apan som älskats i generationer.
1957 – Kaninen
Ett år innan Kay Bojesen gick bort designade han kaninen – som blev hans sista trädjur. Kaninen nyintroducerades 2011.
Källa: Kaybojesen- denmark.se