Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Annelie samlar på toaletter i miniformat

31 jan, 2024 
Birgitta Lindvall Wiik
Annelie Johansson vid en hylla med sin samling av toaletter i miniformat.
Starten för Annelie var ett loppisfynd som var tänkt som en rolig dörrdetalj. Sen växte samlingen.
Chockade skrik, glada skratt och definitivt en snackis.
Annelie Johanssons udda samling av toaletter i miniformat lämnar ingen besökare oberörd.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppisBrand logo
Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppis

Det är inte ovanligt att den som öppnar dörren till Annelie Johanssons badrum på Söder i Stockholm blir kvar på toaletten ett bra tag. Här finns 60 anledningar att ta sig en extra titt!

Rosa, blå, vita och bruna – Annelie Johansson, 64, samlar på toaletter i miniformat och de står tjusigt uppradade på en stringhylla i plåt, på väggen bredvid toaletten.

– Min familj flyttade till en lägenhet på Söder när vår äldste son var tre år. Lägenheten hade separat toalett och badrum. Det hade vi aldrig haft förut och jag och min exman tänkte att vi ville ha roliga skyltar på dörrarna, berättar Annelie.

Annons
Toaletter i miniformat i olika modeller.
Den äldsta klosetten (längst till vänster) i samlingen är av plåt.

Dockskåpsmöbler på loppis

Eftersom hon alltid varit en sann loppisräv bestämde sig Annelie för att leta på loppisar. Det var när de hittade dockskåpsinredning på loppisen som hon och exmannen kom på att de kunde tejpa upp ett dockskåpsbadkar och en dockskåpstoalett på dörrarna.

– Det var en kul grej som även uppskattades av barnen. När vi hittade fler dockskåps­toaletter bland leksakerna på loppmarknaderna kom vi på att vi kunde byta ut dem på dörrarna då och då, säger Annelie och förklarar att det var på så vis samlingen började växa, trots att hon inte alls haft planer på att bli en samlare av toaletter i miniformat.

Annons

Det var en kul grej som även uppskattades av barnen

Dockskåpstoaletter från Lundbys.
På hyllorna ryms även Lundbys dockhus-toaletter.

Men det blev nästan en sport att hitta nya modeller och även Annelies vänner engagerades i toastolsletandet.

– Det händer fortfarande att kompisar som hittat en dockstolstoa kommer med den till mig. Men jag har nästan alltid en sådan redan, jag hittar själv bara dubbletter nuförtiden, säger Annelie som självklart tittar igenom leksakslådorna varje gång hon besöker en secondhandbutik eller loppis.

Roligast tycker hon att toaletterna från dockskåpstillverkaren Lundbys är. Med de toaletterna följer också en bakgrundsvägg, med allt ifrån blått kakel till mönstrade färgglada väggar, som skvallrar om vilket årtionde toaletten tillverkats.

Annons
Annelie med två minitoaletter från sin samling
I Annelies samling av dockskåps-toaletter finns alla möjliga varianter och tidstypiska modeller.

Det här är Annelie

Namn: Annelie Johansson, 64, pensionerad redigerare.

Familj: Sambon Ian Björklund, 61, och utflyttade barnen Linus, 39, och Filip, 35, barnbarnet Nanna, 3 år.

Bor: I lägenhet på Söder i Stockholm.

Aktuell med: En samling dockskåpstoaletter.

Modeller från Gustavsberg

Även om de flesta toaletterna hör till dockskåp finns här också några toaletter som är avsedda att aska i! När man lyfter på locket kan det stå ”den här är inte till för vad du tror” eller ”endast aska här”.

– Det tillverkades alltså askkoppar för den som ville ta sig ett bloss under toabesöket, skrattar Annelie och berättar att hon fått diska ur gammal aska ur ett av loppisfynden.

Annons
Minitoaletter som är askfat.
Toalett som inte är en toalett, utan ett askfat.

I samlingen finns också några toaletter som är snäppet större, ungefär 12-15 centimeter höga. Dessa har troligen tillverkats som visningstoaletter för Gustavsberg. Som en bonus i samlingen finns också några minipottor, men badkaret som köptes in för 36 år sedan finns inte längre kvar. Det gick sönder för längesedan under barnens lek.

Minitoalett i gummiboll
En gummi-boll med en toalett i.

– Mitt treåriga barnbarn Nanna får leka med vissa av toaletterna, jag är inte så jätterädd om dem men för Nanna är de inte så spännande längre. Hon ser dem ju jämt när hon hälsar på, säger Annelie.

Annons

Andra besökare tycker att samlingen är desto mer spännande och så fort någon av Annelies kompisar har med sig någon som inte besökt hemmet förr får de veta att ett toabesök är ett måste!

Japanska minitoaletter.
Japansk variant finns också i samlingen.

Nyfikna gäster

Annelie kommer aldrig att glömma när hon hade besök av en vän och hans japanske flickvän.

– När hon gick på toaletten hördes ett gallskrik! Hennes kille sprang dit för att se vad som stod på och då pekade hon chockad på toalettsamlingen. Förklaringen till hennes reaktion var att toaletter är det skämmigaste som finns i Japan. De har lukt- och ljudtoaletter för att kamouflera vad som händer därinne, skrattar Annelie och berättar att den japanska kvinnan tog otaliga bilder av toasamligen som hon skickade till sina vänner i Japan. Det här var det konstigaste hon varit med om!

Annons

– Det roliga var att när den japanska tjejen kom på besök nästa gång så hade hon med sig små presenter till mig. Det var en liten stå-toalett och en studsboll med en toa i. I toaletten fanns en bajskorv som var rosa, ha ha.

Potta, toalett, handfat och badkar i dockskåpsformat
Som en bonus i samlingen finns också några minipottor.

Favoriten från 50-talet

Toaletterna ger ofta upphov till samtal och är alltid en bra ”icebreaker”, som när Annelie och ett gäng grannar stod utomhus och tittade på människor som sprang Midnattsloppet.

Annons

– När en av grannarna sa ”ni skulle se vilken samling Annelie har i badrummet” ville alla komma upp och se mina minitoaletter. Det är bara kul.

Dockskåp

Dockhusen har en historia som sträcker sig 400 år tillbaka i tiden. Små miniatyrer av idealiserade bostäder, som var väldigt detaljrika, var dock till för vuxna, och det var bara den rika adeln som hade råd att bygga dem. I slutet av 1700-talet började detdyka upp dockhus som var lite mer realistiska och såg ut ungefär somdagens dockhus, som även barnen kunde få leka med. År 1947 startade tillverkningen av Lundby dockskåp av Axel och Grete Thomsen i Göteborg. Grete tillverkade möbler och Axel gjorde skåpen.

Lundbys dockskåp
Lundby-dockskåp

Några nya toaletter kanske det inte blir, men Annelie funderar på att skaffa ett glasskåp till sin samling, i stället för den öppna hylla de nu står i.

Annons

– Jag gillar mina toaletter men är ganska less på att damma hela samlingen. Det tar sin tid när jag ska städa, förklarar hon.

När Annelie får frågan vilken hennes personliga favorittoalett är dröjer svaret.

– Det är svårt att välja bara en, men kanske den där från 50-talet. Toalettstolen är gul och den har en teakvägg bakom sig.■

Annons