Brittiska mönster trendigare än någonsin
Starka färger och exotiska mönster i inredningen har kommit och gått, och de frodiga engelska tygerna från slutet av 1800-talet är i en klass för sig. Lockande hänger de där i inredningsbutikerna och frestar oss än idag med namn som Chinese Bridges, Imperial Pheasant och Persian Pomegranate.
TV: 6 saker du inte visste om Antikrundan
Inredare och stylister i det sena 1800-talets brittiska hem vågade verkligen ta ut svängarna. Rummen hos välbeställda familjer med modern smak i Arts and Crafts-anda fylldes med mönstrade tapeter, tyger och mattor, i sällskap med broderier på allt från kuddar till papperskorgar. Där skapades trender som spred sig ut i Europa och till Amerika.
Bakertyger i starka färger
Det var vid den här tiden som bland annat arkitekten och formgivaren William Morris lanserade mustiga mönster för tapet, handtryckta med träblock. Den anrika butiken Libertys slog upp sina portar och textilföretaget GP & J Baker bildades.
Idag kallas tygerna från GP & J Baker kort och gott för Bakertyger. De exotiska mönstren lyser i starka färger från lin- och bomullstyger. Den främmande mönsterfloran är till stor del hämtad från Orienten, något som var helt i linje med de hetaste trenderna i England.
Historien om företaget GP & J Baker börjar i Istanbul i Turkiet, eller snarare i Konstantinopel som staden hette i mitten av 1800-talet. Landskapsarkitekten George Baker var utsänd för att anlägga den brittiska ambassadens trädgårdar. Familjen stannade i Konstantinopel i många år och deras fem söner växte upp där. Den äldste, George Percival, blev i unga år fascinerad av persiska mattor och textilier och påbörjade en fantastisk samling. Han skickades till England för att få sin utbildning och 1884 startade han och hans bror James Baker företaget GP & J Baker. De importerade mattor och mönster från Persien för försäljning, inte bara i England utan även till Frankrike och Amerika. Efter en tid satsade de främst på tyg och köpte 1893 upp fabriken Swaisland i sydöstra London.
George Percival kopierade flera mönster från Persien, men var även botaniskt intresserad och överförde blommorna i sin engelska trädgård till textilmönstren. Företaget anlitade även formgivare som till exempel William Turner som 1915 ritade mönstret Nympheus, även kallat Lotus, som idag är ett av Bakers mest kända tyger. Motivet där en kungsfiskare flyger kvickt ovanför en stilla häger vid stora, droppande näckrosblad sägs vara inspirerat av en kinesisk förlaga från Ming-dynastin.
William Morris och Josef Frank gillade det orientaliska
Det kinesiska inflytandet är också tydligt i mönstret Magnolia. Ursprungligen kommer det från en 1700-talsbrokad men omarbetades av William Turner 1913. Här flödar färgerna i form av blommande träd och knallblå fjärilar. Trädstammarna och jorden som de växer i är avbildade, vilket var typiskt i orientaliska motiv och något som inspirerade både William Morris och därefter Josef Frank i deras mönsterritande.
Ett annat mycket känt tyg från Baker är Stensötatyget, eller Ferns, som skapades av Joseph M Doran 1935. Motivet kommer från William Curtis Flora Londinensis från slutet av 1700-talet som innehöll växter som fanns i trakterna runt London.
De engelska tygerna är omtyckta och har sålts i välsorterade butiker i Sverige. En av de mer kända butikerna är Svenskt Tenn som på 1930-talet började ta in och sälja William Morris tyger som trycktes av Sanderson. Därefter fylldes det på med tyger från Baker och andra tillverkare. Och såklart med Josef Franks fantastiska mönster som han ritade under sin tid i Wien och i Stockholm från 1934 och framåt.
Svenskt Tenn har ensamrätt på Rockbird
Vid ett tillfälle under 1938 var Estrid Ericson och Josef Frank på besök hos GP&JBaker i London. Estrid Ericson förhandlade sig till ensamrätten i Sverige på sju olika tygmönster. Ett av dessa var Rockbird som Svenskt Tenn har ensamrätt på än idag, inte bara i Sverige utan internationellt. Mönstret formgavs av William Turner 1912. Estrid Ericson döpte om det till Magnolia, vilket är lite förvirrande eftersom det finns ett annat Bakertyg som heter just Magnolia.
Än idag inreder engelsmännen gärna med tapeter, gardin- och möbeltyger i samma mönster, i samma rum. Det ger en hemtrevlig och ombonad känsla – en helhetsupplevelse. Men visst går det bra att blanda mönster också. Välkomponerade mönster passar ihop, de berikar varandra. Det gäller bara att våga ta ut svängarna!
TV: 5 saker att tänka på när du ska på loppis